2014 metų liepą S. Udalcovas kartu su Leonidu Razvozžajevu buvo pripažinti kaltais dėl masinių neramumų šalyje kurstymo prieš prezidento Vladimiro Putino inauguraciją trečiai kadencijai 2012-aisiais.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos tvirtino, kad S. Udalcovo ir L. Razvozžajevo teismo procesas buvo politiškai motyvuotas, o jiems skirta bausmė – per griežta.

„Puspenktų metų už grotų praleidęs Sergejus Udalcovas buvo šiandien paleistas į laisvę“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė politinio aktyvisto žmona Anastasija Udalcova.

40-metis S. Udalcovas, vadovavęs uždraustam radikaliam kairiojo sparno judėjimui, išgarsėjo per masinius protestus prieš V. Putino sugrįžimą į Kremlių.

Kaltinimai aktyvistams buvo paremti vienos iš Rusijos televizijų parodytu filmu, kuriame buvo tvirtinama, kad S. Udalcovas planavo sukilimą, o jį finansavo Gruzijos verslo magnatas, parlamento narys Givis Targamadzė.

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas sveikino S. Udalcovo išėjimą į laisvę.

„Sveikinimai Sergejui Udalcovui išėjus į laisvę! Dėl sufabrikuotos politinės bylos jis kalėjime praleido puspenktų metų“, – parašė A. Navalnas socialiniame tinkle „Twitter“.

S. Udalcovas bausmę atliko griežtojo režimo kolonijoje Tambovo srityje. Protestuodamas prieš jam skirtą bausmę aktyvistas buvo keliskart paskelbęs bado streiką.

L. Razvozžajevas iš kalėjimo buvo paleistas balandį.