Trys gubernatoriai per vienus metus

Šių metų birželį liberalios pakraipos Kirovo regiono centrinėje Rusijoje gubernatorius Nikita Belychas buvo areštuotas viename Maskvos restoranų, kur, kaip įtariama, tuo metu ėmė 400 tūkst. eurų kyšį.

Tyrėjai paskelbė nuotraukas, kuriose matyti užtemdytoje patalpoje, prie 100 eurų banknotų šūsnimis nukrauto stalo sėdintis N. Belychas.

Jis buvo trečias per maždaug vienus metus dėl įtarimų korupcija areštuotas Rusijos gubernatorius.

2015 metų kovą Tolimuosiuose Rytuose esančio Sachalino, kur išgaunama daug gamtinių dujų, gubernatorius Aleksandras Chorošavinas buvo areštuotas įtarus jį didžiulio kyšio paėmimu. Šiuo metu jis tardymo izoliatoriuje laukia teismo.

Tyrėjai sakė, kad per kratas A. Chorošavino valdose Sachalino saloje ir Maskvoje konfiskuotos didelės sumos rubliais ir užsienio valiuta, taip pat – juvelyrinių dirbinių, brangių laikrodžių ir mobiliųjų telefonų.

2015 metų rugsėjį atokaus Rusijos šiaurės vakaruose esančio Komijos regiono gubernatorius Viačeslavas Gaizeras buvo areštuotas ir apkaltintas sukčiavimu ir vadovavimu nusikalstamai organizacijai.

Visi trys teismo laukia liūdnai garsėjančiame Maskvos Lefortovo kalėjime.

Be to, tyrėjams pradėjus tyrimą dėl galimo vienos anglių kasyklos akcijų prievartavimo, šį antradienį buvo sulaikyti du Kemerovo regiono gubernatoriaus pavaduotojai. Kalba eina apie 1 mlrd. rublių (14 mln. eurų) vertės akcijas.

Gynybos pareigūnai

Tyrėjai taip pat atskleidė korupciją Rusijos ginkluotosiose pajėgose, bet rimtų bausmių kariškiams nebuvo paskirta.

Anatolijus Serdiukovas 2012 metais dėl įtariamo vaidmens daugelio milijonų dolerių vertės neteisėtoje turto schemoje buvo atleistas iš gynybos ministro posto. Tačiau jam buvo pateiktas tik nereikšmingas kaltinimas, o paskui jo byla buvo nutraukta.

2015 metų gegužę buvusi gynybos aukšto rango pareigūnė Jevgenija Vasiljeva, kuri esą buvo užmezgusi romaną su A.Serdiukovu, buvo nuteista penkerius metus kalėti už 328 mln. rublių (dabartiniu kursu 4,66 mln. eurų) pasisavinimą iš valstybės apgaulės būdu. Jos byla buvo to paties tyrimo dalis.

Tačiau maždaug po trijų mėnesių jai buvo suteikta malonė.

2015 metų rugpjūtį buvęs Rusijos sausumos pajėgų vadas Vladimiras Čirkinas buvo nuteistas penkerius metus kalėti už kyšio paėmimą.

Jis yra tarp aukščiausio rango Rusijos karininkų, kada nors nuteistų už korupciją. Teismas pripažino, kad jis paėmė 450 tūkst. rublių (tuometiniu kursu 18,6 tūkst. eurų) kyšį už pagalbą vienam karininkui gaunant tarnybinį butą.

Tačiau po kelių mėnesių jo apeliaciją svarstęs karinis tribunolas kaltinimą sušvelnino ir nusprendė, kad vietoje kalėjimo jis turi sumokėti 90 tūkst. rublių baudą.

Muitinės vadovas

Šių metų liepos mėnesį muitinės vadovas Andrejus Beljaninovas – buvęs KGB agentas, kuris 9-ajame dešimtmetyje, kaip ir Vladimiras Putinas, tarnavo Rytų Vokietijoje, - buvo tyrimo dėl įtariamos brangių alkoholinių gėrimų kontrabandos taikinys.

Žiniasklaida paskelbė nuotraukas, kuriose matyti, kaip tyrėjai tikrina grynųjų prikrautas batų dėžutes jo prabangioje viloje su baseinu ir meno kūriniais. Jokie kaltinimai A.Beljaninovui nebuvo pateikti, bet jis atsistatydino.

Kovos su korupcija vadovas

Rugsėjo mėnesį kovos su korupcija agentūros prie Vidaus reikalų ministerijos vadovo pareigas einantis Dmitrijus Zacharčenka pats buvo įtartas korupcija.

Jis buvo apkaltintas piktnaudžiavimu įgaliojimais, trukdymu tyrimui ir itin didelio kyšio paėmimu. Jis tai neigia, bet policija per kratą jo bute Maskvoje rado daugiau kaip 120 mln. dolerių (111,7 mln. eurų) vertės grynųjų, laikytų dėžėse ir plastikiniuose maišeliuose.