"Panašias iniciatyvas mes vertiname neigiamai", sakė Rusijos ambasados Lietuvoje patarėjas Borisas Kirilovas.

Anot jo, "klausimo dėl neva padarytos per "okupaciją" žalos atlyginimo iškėlimas" neskatina Lietuvos ir Rusijos santykių plėtros.

Interviu su B. Kirilovu ketvirtadienį paskelbė Lietuvoje rusų kalba leidžiamas laikraštis "Litovskij Kurjer".

Pasak diplomato, "minėto klausimo iškėlimas - Lietuvos politikų, parlamentarų sąžinės reikalas".

B. Kirilovas komentavo Seime dabar svarstomą įstatymo projektą, kuriame, be kita ko, numatoma, jog Lietuvos Vyriausybė turi įsteigti SSRS okupacijos žalos kompensavimo fondą, nustatyti šio fondo teisinį statusą ir numatyti lėšas, kurios jame būtų kaupiamos.

Vienas šaltinių finansuoti šį fondą, anot projekto, būtų pajamos už Rusijos karinių ir kitų pavojingų krovinių tranzitą į Kaliningrado sritį per Lietuvos teritoriją.

Anot Rusijos diplomato, "tiems, kas inicijuoja panašius įstatymų projektus, nederėtų užmiršti puikios infrastruktūros, gyvenamųjų mikrorajonų, pramonės įmonių, pastatytų, be kita ko, ir už įplaukas į Lietuvą iš sąjunginio biudžeto".

Jis taip pat pareiškė, kad, iškėlus tokias iniciatyvas, "sunku tikėtis Rusijos parlamentarų geros valios, konstruktyvios pozicijos", svarstant Dūmoje Lietuvos ir Rusijos sutarties dėl dvigubo apmokestinimo išvengimo ir investicijų apsaugos ratifikavimą.

Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio inicijuotam įstatymo projektui dėl kompensacijos už sovietų okupaciją Seimas pritarė po pateikimo praėjusią savaitę, dabar jis svarstomas parlamento komitetuose ir frakcijose.

Lietuva kol kas nėra oficialiai pinigais įvertinusi okupacijos žalos. Kai kuriais neoficialiais vertinimais, 50 metų trukusios sovietų okupacijos žala Lietuvai siekia šimtus milijardų JAV dolerių, bet įstatymo projekte jokios konkrečios sumos neminimos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją