Siūlytame pareiškime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, taip pat reikalauta, kad Šiaurės Korėja „daugiau neatliktų jokių branduolinių bandymų“ ir po sekmadienį Pchenjano surengto nepavykusio raketos bandymo nebeleistų jokių raketų.

Rusija savo ruožtu norėjo kad naujajame pareiškime, kaip ir ankstesniame dokumente, būtų kalbama apie poreikį rasti sprendimą dialogo būdu, nurodė Saugumo Tarybos diplomatai.

Praėjusį mėnesį JT Saugumo Taryba griežtai pasmerkė trijų raketų paleidimą ir išreiškė rimtą susirūpinimą dėl Pchenjano „vis labiau destabilizuojančio elgesio“.

Siūlytame pareiškime Tarybos nariai išreiškė „savo didžiausią susirūpinimą“ dėl Šiaurės Korėjos „itin destabilizuojančio elgesio“ ir dar kartą pagrasino imtis „tolesnių esminių priemonių“.

Diplomatai, norėję likti nežinomais, buvo nustebę, kad Rusija užblokavo pasmerkimą, kuriam buvo pasiruošusi pritarti net Kinija – artima Pchenjano sąjungininkė.

Nesutarimų su Rusija dėl griežtesnio pareiškimo tono iškilo artėjant Saugumo Tarybos ministrų susitikimui dėl Šiaurės Korėjos. Kitą savaitę vyksiančiam susitikimui pirmininkaus JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.

JAV „neieško dingsčių konfliktui“

JAV ambasadorė JT Nikki Haley savo ruožtu pabrėžė, jog dabar atsakomybė, kad būtų išvengta padėties eskalavimo, tenka Šiaurės Korėjai.

„Svarbu, kad Šiaurės Korėja žinotų, jog neieškome dingsčių konfliktui – taigi, nemėginkite mums jų suteikti“, – žurnalistams sakė N.Haley.

„Pasakėme tai taip aiškiai, kaip tik galėjome. Dabar jų eilė. Šiuo etapu jie neturėtų bandyti su tuo žaisti“, – teigė ji.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as anksčiau pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos atrems bet kokią Šiaurės Korėjos ataką „triuškinamai ir veiksmingai“.

„Šiaurės Korėja yra pati pavojingiausia ir aktualiausia grėsmė taikai bei saugumui Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – sakė M.Pence'as, kalbėdamas Japonijoje dislokuoto amerikiečių lėktuvnešio denyje.

„Nugalėsime bet kokią ataką ir sureaguosime į bet kokį įprastinių ar branduolinių ginklų panaudojimą triuškinamu ir veiksmingu amerikiečių atsaku“, – pareiškė jis.

Tuo tarpu JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė, kad turi būti padaryta „viskas“, kad būtų pašalinta Šiaurės Korėjos grėsmė ir užtikrinta, kad jos raketų ir branduolinių ginklų plėtros programos nebekeltų tarptautinio pavojaus.

Jis teigė, kad šalys, esančios krizės „priešakyje“ – Kinija, JAV, Japonija, Pietų Korėja, Rusija – privalo negailėti pastangų, kad užkirstų kelią karinei Pchenjano plėtrai.

„Manome, kad labai svarbu ... jog visi būtų įsitraukę, kad užtikrintume, jog viskas bus padaryta, ir kad grėsmė, kurią kelia raketų ir branduolinių pajėgumų plėtra, netaptų pavojumi tarptautinei bendruomenei“, – sakė A.Guterresas.

„Visokeriopai remiame visų šalių pastangas užtikrinti, kad Šiaurės Korėja neįgytų pajėgumų, kurie keltų grėsmę ne tik regionui, bet ir didesnei pasaulio daliai“, – sakė jis žurnalistams.