Apie tai naujienų agentūrai „Novosti“ papasakojo Rusijos Užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas Aleksejus Meškovas.

Kaip rašo lenta.ru, A. Meškovas pabrėžė, kad situacija, dėl kurios Europos Parlamento (EP) narė Rebecca Harms negalėjo atvykti į Rusijos teritoriją, „tiesiogiai susijusi su šiuo sudarytu sąrašu“.

„Tie, kas ėmėsi sankcijų prieš Rusijos atstovus, įskaitant ir mūsų parlamento vadovybę, privalo kuo puikiausiai suprasti, kad Rusija į tai turi adekvatų atsakymą“, – pabrėžė A. Meškovas. Taip pat jis pridūrė, kad visi sankcijų sąraše atsidūrę europiečiai pateko ten pelnytai“.

Rugsėjo 26 d. Vokietiją atstovaujančiai EP narei R. Harms nepavyko patekti į Rusijos teritoriją.

Ji vyko į Maskvą, kur ketino dalyvauti Ukrainos lakūnės Nadeždos Savčenko bylos nagrinėjime. Kadangi R. Harms buvo neleista atvykti į Rusiją, EP Rusijai nukreipė protesto laišką.

Rusijos žinybų žingsnis sukėlė pasipiktinimą ES. „Mes smerkiame sprendimą neįsileisti Rebeccos Harms į Rusijos Federacijos teritoriją, nors ji prieš kelionę informavo rusų žinybas“, – sakė ES užsienio reikalų įgaliotinės Catherine Ashton atstovė.

„Aš griežtai smerkiu šį rimtą diplomatinį incidentą“, – pabrėžė Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas. Pasak jo, tai yra nerimą keliantis smūgis Rusijos ir Europos Parlamento santykiams.

Pasak R. Harms, jai Maskvos oro uoste buvo paaiškinta, kad ji yra „nepageidaujamas“ asmuo. Tada ji turėjo raštiškai įsipareigoti neįvažiuoti į Rusiją, nes priešingu atveju tai bus traktuojama kaip „kriminalinis aktas“.

Parlamentarė oro uoste praleido keturias valandas. Savo pasą ji atgavo tik kai įsėdo į lėktuvą, skrendantį atgal į Briuselį.