Jeigu tai įvyktų, šis Kijevo ir Maskvos apsikeitimas kaliniais būtų pirmasis nuo 2014 metų, kai abiejų šalių santykiai pašlijo dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Kremliaus palaikomo prorusiškų separatistų sukilimo Ukrainos rytuose.

Teisingumo ministerijos pranešime sakoma, kad Federalinės kalėjimų valdybos paprašyta „parengti reikiamus dokumentus, kad būtų išspręstas kalinių perdavimo klausimas“, nurodė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Ministerija pridūrė paprašiusi kalėjimų valdybos patikrinti, ar esama kokių nors priežasčių, kurios neleistų atlikti šio perdavimo, pabrėždama, kad galutinį sprendimą turės priimti teismas.

Kalėjimų valdyba patvirtino gavusi tokį prašymą.

39 metų kino režisierius O. Sencovas pernai rugpjūtį buvo nuteistas už terorizmą byloje, susijusioje su prorusiškų partijų būstinių padegimais Kryme – Juodosios jūros pusiasalyje, kurį Maskva aneksavo 2014 metų kovą. Kino kūrėjui buvo skirta 20 metų laisvės atėmimo.

Jo numanomas bendrininkas, aplinkosaugos aktyvistas Aleksandras Kolčenka, kuris buvo nuteistas kalėti 10 metų, irgi yra kalinių, kurie gali būti perduoti Kijevui, sąraše.

Konfliktas Rytų Ukrainoje nusinešė daugiau negu 9 tūkst. žmonių gyvybių nuo jo pradžios 2014-ųjų balandį. Separatistai dabar kontroliuoja dideles teritorijas rytinėse Luhansko ir Donecko srityse.

Ukrainos teisingumo ministras Pavlo Petrenka kovo 10 dieną sakė paprašęs Maskvos grąžinti O. Sencovą, A. Kolčenką ir dar vieną toje pačioje byloje nuteistą vyrą – Genadijų Afanasjevą, taip pat Jurijų Sološenką – buvusį vienos gynybos pramonės fabriko direktorių, kuris buvo nuteistas už šnipinėjimą, išnagrinėjus bylą už uždarų durų.

Rusija penktadienį nepaminėjo, kad tarp kalinių, kurie gali būti perduoti Kijevui, yra Ukrainos karo lakūnė Nadija Savčenko, nuteista praėjusio mėnesio pabaigoje dėl 2014 metais Rytų Ukrainoje įvykusio incidento, nusinešusio dviejų rusų žurnalistų gyvybes.

Jeigu Kijevas nesusitars su Maskva dėl apsikeitimo, N. Savčenko artimiausiomis dienomis bus perkelta į pataisos koloniją ir pradės atlikti 22 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kryme gimusio O. Sencovo, kuris nesutinka su Maskvos įvykdyta pusiasalio aneksija, byloje paskelbtas nuosprendis išprovokavo tarptautinių kino kūrėjų, tarp jų Pedro Almodovaro, protestus. Tuo tarpu Vašingtonas pareiškė, kad šitas nuosprendis yra „aiški teismo klaida“.

Rusijos senatorius Igoris Morozovas, anksčiau dirbęs užsienio žvalgybos tarnyboje, sakė „RIA Novosti“: „akivaizdu, kad ruošiamasi apsikeitimui.“

Pasak jo, Ukraina „veikiausiai“ perduos Rusijai du įtariamus rusų karius – Jevgenijų Jerofejevą ir Aleksandrą Aleksandrovą, šiuo metu teisiamus Kijeve dėl pagalbos separatistams šalies rytuose.