„Šiuo metu Rusijos karinio laivyno grupuotėje Viduržemio jūros rytinėje dalyje yra ne mažiau kaip šeši kovos laivai ir trys ar keturi aprūpinimo laivai“, – sakė ministras Sergejus Šoigu.

„Karinių galimybių šioje grupuotėje stiprinimui planuojame įtraukti ir kreiserio „Admiral Kusnetsov“ laivų grupę“, – pranešė jis per Gynybos ministerijos kolegijos posėdį.

S. Šoigu pažymėjo, kad 2013 metais Rusija vėl atkūrė praėjusio amžiaus praktiką, kai Viduržemio jūros rytinėje dalyje nuolat būdavo rusų karo laivų.

„Priminsiu, kad 1967 metais (Rusijos) 5-osios operatyvinės eskadros buvimas tame rajone neleido išsiplėsti ginkluotam arabų ir izraeliečių konfliktui ir vėliau tai buvo sulaikomasis nedraugiškų akcijų prieš Sovietų Sąjungą veiksnys“, – pareiškė S.Šoigu.

Rusija pranešė apie JAV koalicijos droną

Rusija trečiadienį pareiškė, kad „Predator“ tipo dronas, atskridęs iš JAV vadovaujamos koalicijos bazės, buvo pastebėtas virš to rajono, kuriame netrukus buvo sunaikinta pagalbos vilkstinė Sirijoje.

„Rugsėjo 19-ąją kaip tik tame rajone, ore, 3600 metrų aukštyje, judėdamas maždaugt 200 km/val. greičiu, buvo tarptautinės koalicijos smogiamasis bepilotis, pakilęs iš Indžirliko aviacijos bazės Turkijoje“, – pareiškė trečiadienį per spaudos konferenciją Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

Pasak jo, minėtas aparatas Oram al Kubros kaimo rajoną pasiekė likus kelioms minutėms iki humanitarinės vilkstinės gaisro, „ir nuskrido po maždaug 30 minučių“.

I.Konašenkovas vėl tvirtino, kad „rusų lėktuvai nei planavo smogti, nei smūgiavo Oram al Kubros rajone“, kur nukentėjo humanitarinė vilkstinė.

Jungtinės Valstijos laiko Rusiją atsakinga už aviacijos smūgį, kurio taikiniu tapo humanitarinės pagalbos krovinį Sirijoje gabenusi sunkvežimių kolona, antradienį pranešė Baltųjų rūmų atstovas Benas Rhodesas, bet Maskva piktai atmetė šiuos kaltinimus.

„Gali būti tik du atsakingi subjektai – arba Sirijos režimas, arba Rusijos vyriausybė, – sakė atstovas. – Bet kuriuo atveju laikome Rusijos vyriausybę atsakinga už aviacijos smūgius šioje erdvėje“.

J. Kerry: Rusija privalo priversti Sirijos režimo pajėgas nutupdyti savo lėktuvus

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį pareikalavo, kad Rusija priverstų Basharo al Assado režimą nutupdyti savo oro pajėgų lėktuvus, siekiant atgaivinti paliaubas Sirijoje.

Kreipdamasis į JT Saugumo Tarybą, kurioje buvo ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, J.Kerry sakė, kad pastangas karui Sirijoje užbaigti galima išgelbėti, jeigu tik Maskva prisiims atsakomybę už pastaruosius aviacijos smūgius.

Pasak J.Kerry, tik Rusijos ir Sirijos kariuomenės lėktuvai skaidė tuose šiauriniuose Sirijos rajonuose, kuriuose pirmadienį buvo smogta Jungtinių Tautų humanitarinę pagalbą gabenusiai vilkstinei, o antradienį subombarduota lauko ligoninė.

„Manau, kad siekiant atkurti šio proceso patikimumą, mes turime judėti pirmyn ir pabandyti nedelsiant nutupdyti visus karinius lėktuvus, kurie skraido tuose svarbiuose rajonuose, kad deeskaluotume padėtį ir suteiktume galimybę netrukdomam humanitarinės pagalbos srautui“, -pareiškė jis.

„Ir jeigu taip atsitiks, atsiras galimybė sugrąžinti tikėjimą šiuo procesu“, – sakė J.Kerry, kalbėdamas apie anksčiau šį mėnesį Ženevoje pasiektą susitarimą su S.Lavrovu dėl karo veiksmų Sirijoje nutraukimo.

„Ženevoje Rusija įsivaizdavo, kad (B.al) Assadas yra pasiryžęs gyventi be karo veiksmų ir pritars idėjai, kad nebūtų skraidoma virš sutartų rajonų“, – kalbėjo J.Kerry.

„Tačiau dėl to, kas įvyko pastarosiomis dienomis, mielieji, mes neturime pasirinkimo – padaryti tai geriau greičiau nei vėliau, nedelsiant imtis veiksmų pasitikėjimui atkurti ir įgyvendinti dabar tikras paliaubas“, – tęsė jis.

Johnas Kerry ir Sergejus Lavrovas

Rusija atmeta kaltinimus

Maskva atmetė teiginį, kad Rusijos ir Sirijos lėktuvai pirmadienį smogė JT pagalbos vilkstinei, ir S.Lavrovas sakė Saugumo Tarybai, kad daugiau „nebebus vienašalių pauzių“ iš B.al Assado vyriausybės pajėgų pusės.

Pasak S.Lavrovo, vyriausybės pajėgų paskelbtos bombardavimo pertraukos tik leido sukilėliams vėl apsiginkluoti bei sustiprinti savo pozicijas ir ragino JT nares peržiūrėti uždraustų teroristinių grupuočių, kurioms netaikomos paliaubos, sąrašus.

„Jeigu mes sutartume dėl tokio kompleksinio požiūrio, integruoto daugialypio požiūrio, tikimybė bus didesnė, kad karo veiksmų nutraukimo režimas išliks“, – tvirtino S.Lavrovas.