20-ies konteinerių siuntinys, kurį Rusijos vyriausybė atsiuntė savo naujai sąjungininkei, praėjusią savaitę buvo iškrautas Suvoje iš vieno krovininio laivo. Kitą mėnesį į šį salyną turi atvykti ir Rusijos kariai, kurie taps naujojo arsenalo „instruktoriais“, rašo „The Guardian“.

Ginklų krovinio deklaracija lieka nežinoma. Manoma, kad krovinį sudaro daugiausia maži ginklai, bet opozicijos politikai, sunerimę dėl šio siuntinio slaptumo, spėlioja, kad Rusija galėjo atsiųsti ir sraigtasparnį, sunkiosios ginkluotės ar nemirtinų priemonių, skirtų miniai suvaldyti.

Fidžis teigia, kad oficialiai šiuos ginklus pristatys vasario mėnesį, bet kai kas šalyje abejoja, ar visuomenei bus atskleistas visas arsenalas.
Pasak Fidžio vyriausybės, šiais moderniais ginklais bus perginkluoti Fidžio taikdariai, dalyvaujantys Jungtinių Tautų (JT) misijose užsienyje.

Tokiose misijose šio metu tarnauja nemaža dalis Fidžio karių. Šiuo metu beveik 1 tūkst. karių tarnauja Sinajuje, Sirijoje, Golano aukštumose, Irake bei Libane ir Fidžio vyriausybė trokšta išsaugoti savo įsipareigojimus.

Tokie JT paskyrimai yra pelningi ir patys Fidžio kariai JT taikos palaikymo misijose uždirba kur kas daugiau pinigų, negu gaudami reguliariosiose gynybos pajėgose. Jų namo siunčiami pinigai yra reikšmingas paskatinimas ekonomikai.

Patvirtindamas, kad toks siuntinys atvyko, Fidžio karinių pajėgų vadas, kontradmirolas Viliame`as Naupoto teigė, kad šie ginklai yra reikalingi, nes Fidžio taikdariai dirba neramiuose rajonuose „ir jie naudoja pasenusius ginklus“.

„Turiu padėkoti Rusijos vyriausybei už savalaikę dovaną“, – teigė jis.

Australijos Lowy instituto Melanezijos programos direktorius Jenny Haywardas – Jonesas „The Guardian“ sakė, kad Rusijos kariuomenės siuntinys yra „tikrai neįprastas“, bet jį reikia vertinti Fidžio, kuris po neramios pastarųjų laikų politinės istorijos dairosi naujų diplomatinių ir karinių sąjungininkų, kontekste.

Po to, kai 2006 metais komodoras Bainimarama surengė karinį perversmą, kad perimtų šalies kontrolę, tokios tradicinės sąjungininkės kaip Australija, Naujoji Zelandija ir Jungtinės Valstijos Fidžiui paskelbė karinius, kelionių ir finansinius apribojimus, kurie smarkiai pablogino šių šalių tarpusavio santykius.

Fidžis savo ruožtu pradėjo ieškoti naujų tarptautinių partnerių ir nuo 2006 metų užmezgė 57 naujas diplomatines partnerystes, itin sutvirtindamas ryšius su Kinija, o dabar ir su Rusija.

„Kurį laiką Fidžis ieško kitų santykių kariniam bendradarbiavimui, kai nutolo nuo tradicinių partnerių – Australijos ir Naujosios Zelandijos“, – sakė J. Haywardas – Jonesas.

Iš Rusijos pusės ginklų perdavimas galėjo prasidėti kaip „paprastas sandoris“, teigė jis.

„Tačiau būtų naivu sakyti, kad Rusija neturi jokių ketinimų. Ji žinos reakciją, kurią tai sukels“.

36–osios lygiagretės saugumo įvertinimų direktorius, mokslų daktaras Paulas Buchananas teigė manąs, kad Vakarų įtakos Fidžiui susilpnėjimas yra laikinas ir kad Fidžio naujų partnerių paieškos sutapo su Kinijos ir Rusijos siekiais padidinti savo įtaką Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

„Minėtos sankcijos nepakenkė Fidžiui – Fidžis dėl jų tik susvetimėjo. Kaip Barackas Obama turėjo „Žvelk į Rytus“ kryptį, nukreiptą Azijos link, taip ir Fidžis turėjo „Žvelk į Šiaurę“ kryptį, kuri iš tiesų reiškė „Žvelk bet kur kitur“, – sakė J. Haywardas – Jonesas.

Rusija stropiai dirbo, kad sutvirtintų ekonominius, diplomatinius ir karinius ryšius su Fidžiu. Rusijos užsienių reikalų ministras Sergejus Lavrovas 2012 metais tapo pirmuoju aukšto rango Rusijos vyriausybės atstovu, apsilankiusiu Fidžyje, o kitais metais Fidžio ministras pirmininkas Voreqe Bainimarama tapo pirmuoju Fidžio lyderiu, su valstybiniu vizitu atvykusiu į Rusiją.

Fidžio karininkai dabar studijuos Rusijos karo akademijose, sakė P. Buchananas.

„Mane pribloškia tai, kad per artimiausius 10 – 15 metų Rusijos kariniai laivai reguliariai plaukios į Suvą, o galbūt už 20 metų Kinijai ir/ar Rusijai bus suteiktos teisės Fidžyje kurti savo bazes“, – teigė jis.

„Manau, kad tai pradinis pėstininko ėjimas šachmatų žaidime, kuris bus kur kas ilgesnis“.

Fidžio opozicijos lyderis Ratu Isoa Tikoca iš Socialdemokratinės liberalų partijos spėliojo, kad siuntinyje yra ne tik mažieji ginklai ir amunicija, bet ir tankas bei sraigtasparnis.

„Šio siuntinio slaptumas, neinformavus visuomenės, neinformavus parlamento... Šis klausimas netgi nebuvo iškeltas komitete, kuris yra atsakingas už užsienio reikalus ir gynybą“, – „Radio Australia“ sakė jis.

„Reikalauju, kad vyriausybė, ministras pirmininkas, Fidžio karinių pajėgų vadas atvertų šį krovinį ir parodytų, kas jame yra“.

P. Buchananas sakė, kad planuojamas Rusijos kariuomenės instruktorių atvykimas į Fidžį kelia įtarimų dėl šio siuntinio turinio.

„Fidžio kariuomenė yra pajėgi. Jai nereikia rusų, kurie pamokytų naujokus, kaip šaudyti kulkosvaidžiu“, – sakė jis.

P. Buchananas taip pat pažymėjo, kad pranešimai, esą Rusija atsiuntė ašarinių dujų ir kitų nemirtinų ginklų, verčia nerimauti, kad šios priemonės bus panaudotos vietos gyventojų minios kontrolei.
J. Haywardas – Jonesas „The Guardian“ sakė, kad klausti, ką gavo Fidžis, yra normalu.

„Manau, kad Fidžio opozicija ir visuomenė turi teisę žinoti, kas iš tikrųjų buvo čia atgabenta, kam, kur ir kokiomis aplinkybėmis vyriausybė ketina panaudoti šiuos ginklus“.

„Taip pat manau, kad žmonės turi klausti, kodėl? Turime žvelgti plačiau ir klausti: ką Fidžis čia rezga?“, – sakė jis.