Ši Europos Sąjungos (ES) šalis narė ateinančių metų gruodžio mėn. minės nepriklausomybės nuo Rusijos paskelbimo 100-ąsias metines, o Suomijos vyriausybės komunikacijos vadovas Markku Mantila kartu su savo komanda praneša fiksuojantys Rusijos valdžios remiamų žiniasklaidos priemonių rengiamas atakas, rašo „The Independent“.

„Manome, kad ši agresyvi Rusijos naudojama taktika skirta kurstyti nepasitikėjimą tarp lyderių bei gyventojų ir priversti mus daryti mums patiems žalingus sprendimus. Dar tokiu būdu siekiama, kad šalies gyventojai imtų abejoti Europos Sąjunga ir nebenorėtų, kad Suomija taptų NATO nare.“ – teigė M. Mantila.

Markku Mantila

Suomijos atstovai tikina turintys priežasčių sunerimti dėl akivaizdžių Rusijos mėginimų destabilizuoti situaciją šioje šalyje. Juk Rusija nusprendė dislokuoti branduolinį ginklą gabenti galinčių raketų Kaliningrade, šalia sienų su Lenkija ir Lietuva. Estija ir Suomija savo ruožtu anksčiau šį mėnesį pranešė apie šių šalių oro erdvę pažeidusius rusų naikintuvus.

Be jokios abejonės Suomija kuo puikiausiai žino apie Rusijos rengtą propagandinį karą prieš 2014 m. įvykdytą Krymo aneksiją, kuris buvo tęsiamas ir užėmimo įvykdymo metu. Lyg to dar būtų maža, pastaruoju metu rusų žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kuriuose teigiama, kad Lenino vadovaujama bolševikų administracija neturėjo teisės pripažinti Suomijos nepriklausomybės.

Į atminimo lentelę Sankt Peterburge, skirtą Suomijos nepriklausomybės herojui, buvusiam karininkui ir Suomijos prezidentui Carlui Gustafui Mannerheimui, nusitaikė protestuotojai, vadindami šį asmenį žudiku ir nacių kolaborantu. „Į lentelę buvo šauta, smogta kirviu, kelis kartus ji buvo aplieta raudonais dažais“, - „Reuters“ sakė M. Mantila.

Suomijos valdininkai teigia užfiksavę 20 atvejų per pastaruosius kelerius metus, kai rusų žiniasklaidoje pateikta neigiama informacija Kremliaus nurodymu, ir dar 30 atvejų, kai informacinės operacijos, labai tikėtina, įvykdytos ne be Rusijos valdžios palaiminimo.

Rusų naikintuvas SU-27, pažeidęs Suomijos oro erdvę

Anot M. Mantilos, kai kuriais atvejais naudoti subtilesni mėginimai sumažinti pasitikėjimą Suomijos valdžia. Praėjusį mėnesį rusų žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie šaltakraujišką Suomijos valdžios elgesį paimant iš Suomijoje gyvenančių rusų šeimos vaikus „dėl jų tautybės“. Be jokios abejonės, Suomija šiuos pranešimus paneigė, atsisakydama komentuoti konkretų atvejį dėl tebevykdomų teisinių procedūrų. Vis dėlto ši istorija pastarąsias kelias savaites Rusijoje pakartota šimtus kartų.

Kremliaus remiamo NTV kanalo eteryje teigta, kad net vietos gyventojai vadina Suomiją negailestingo ir neracionalaus prieš vaikus nukreipto teroro žeme.

„Sistemingai vykdoma melo kampanija, - neabejojo M. Mantila. – Tai nėra blogos žurnalistikos klausimas, esu tikras, kad visa tai yra kontroliuojama iš centro.“