Ministerijos pranešime sakoma, kad „per tiesioginę liniją tarp Rusijos karinės aviacijos vadovybės centro Hmeimimo oro bazėje (Sirijoje) ir Izraelio oro pajėgų vadavietės sukurtas „dalinimosi informacija“ mechanizmas. Jame taip pat nurodoma, kad šiuo metu abi šalys dalyvauja apmokymuose, kaip bus bendradarbiaujama toliau.

Rusija ir Izraelis ieško būdų kaip išvengti atsitiktinių jų naikintuvų susidūrimų Sirijoje nuo praėjusio mėnesio, kai prezidentas Vladimiras Putinas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu Maskvoje susitarė sukurti tokį „mechanizmą“.

Sirijos prezidento Basharo al Assado prašymu bombardavimo kampaniją Sirijoje pradėjusi jo sąjungininkė Rusija sako, kad jos taikiniai yra „Islamo valstybės“ džihadistai ir kitos „teroristinės“ grupuotės.

Pranešama, kad Izraelis pradėjo oro smūgius Sirijoje, kovodamas su „Hezbollah“ ginklus tiekiančiais iraniečiais. Manoma, kad Izraelio pareigūnai baiminasi, kad Rusijos įsikišimas gali apriboti jų manevravimo erdvę.

Jungtinės Valstijos ir IS objektus bombarduojančios koalicijos sąjungininkės griežtai kritikuoja Rusijos karinių smūgių kampaniją ir sako, kad dauguma jų taikytasi į nuosaikias sukilėlių grupuotes, kovojančias su B. Assado pajėgomis.

Maskva tokius kaltinimus neigia ir sako, kad pats Vašingtonas atsisako su ja bendradarbiauti artimiau.

Abi šalys jau surengė tris derybų etapus, kuriuose buvo siekiama suderinti protokolus, leisiančius išvengti bet kokių atsitiktinių lėktuvų susidūrimų ore, tačiau šis procesas juda lėtai ir kol kas šalims nepavyko galutinai susitarti.

Izraelyje, kuris nepriklausydamas JAV vadovaujamai koalicijai, yra nusistatęs prieš B. al-Assadą, stengiamasi neįsitraukti į karą.

Taip pat baiminamasi, kad Iranas gali sustiprinti savo paramą „Hezbollah“ ir kitoms karingoms grupuotėms, kai palaipsniui atšaukiamos sankcijos pagal liepą sudaryta branduolinę sutartį, kurią pasiekti Teherano derybose su pasaulio galiūnėmis padėjo Maskva.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)