Maskva, kuri yra viena pagrindinių Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo sąjungininkių, nori, kad šis klausimas būtų įtrauktas į darbotvarkę, kurioje dabar numatytos trys pagrindinės darbo sritys: valdymas, konstitucija ir rinkimai.

„Tikrai taip“, – atsakė užsienio reikalų viceministras Genadijus Gatilovas žurnalistams, paklaustas, ar terorizmo klausimas turėtų būti derybų darbotvarkėje.

„Terorizmas yra vienas prioritetų. Kova su terorizmu yra prioritetas, ir tai turi būti darbotvarkėje kartu su kitais klausimais, pasiūlytais ir numatytais (JT Saugumo Tarybos) 2254-ojoje rezoliucijoje“, kurioje nustatytos JT derybų sąlygos, pareiškė jis.

Sirijos režimo delegacijos vadovas Basharas al Jaafari savaitgalį pareikalavo, kad Ženevos derybose dalyvaujantys opozicijos atstovai pasmerktų šeštadieninius mirtininkų išpuolius Sirijos trečiame pagal dydį Homso mieste, kur žuvo kelios dešimtys žmonių.

Rusijos viceministras po susitikimo su B.al Jaafari pareiškė, kad Damaskas nori, jog į stringančių taikos derybų programą būtų įtrauktas kovos su terorizmu klausimas.

Pirmą kartą režimas ir opozicija bando tartis po 10 mėnesių pertraukos, kai vyksta jau ketvirtas JT remiamų Sirijos taikos derybų ratas. Per 2016 metais vykusius tris derybų Ženevoje ratus abi konflikto pusės niekada nesėdėjo prie vieno stalo.

B.al Jaafari „sakė, kad terorizmo negalima ignoruoti, jis taip pat turi būti darbotvarkėje“, pareiškė G.Gatilovas, kuris trečiadienį Ženevoje turėtų susitikti su pagrindine Sirijos opozicijos delegacija.

JT pasiuntinys Sirijoje Staffanas de Mistura ketvirtadienį pradėjo ketvirtą derybų ratą Ženevoje, tačiau, kaip ir anksčiau, mažai tikėtina, kad priešiškų stovyklų Sirijoje atstovai jame susitiks akis į akį.

Naujausių Ženevos taikos derybų perspektyvas G. Gatilovas taip pat vertino atsargiai.

„Tikėkimės, kad šiame (derybų) rate mes galėsime pasistūmėti į priekį ieškodami Sirijos krizės sprendimo“, – sakė jis žurnalistams.

Paklausus apie jo numatytą susitikimą su opozicijos atstovais trečiadienį, viceministras pridūrė: „Nežinau, ko jie ketina reikalauti, todėl mes ruošiamės susitikti ir sužinoti jų poziciją“.

Šeštadienio išpuoliai Homse buvo stiprus smūgis ir taip sunkiai besimezgančioms taikos deryboms. Po tų išpuolių Damaskas pareikalavo, kad visos opozicinės grupuotės pasmerkų terorizmą.

Atsakydamas opozicinis Aukštasis derybų komitetas ( HNC) pareiškė, kad laikosi „aiškios pozicijos dėl terorizmo ir teroristų pasmerkimo“.

Tačiau HNC atstovas Salemas al Mesletas, savo ruožtu, apkaltino Damaską vilkinimo taktika.

„Jaafari vilkina, jie nenori pradėti politinės pertvarkos“, - sakė HNC atstovas šeštadienį naujienų agentūrai AFP.