Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šią savaitę pateikė Valstybės Dūmai įstatymo projektą dėl sutarties su Jungtinėmis Valstijomis dėl plutonio atliekų utilizavimo sustabdymo, argumentuodamas, jog Vašingtonas ėmėsi „nedraugiškų veiksmų“.

Kai buvo paklaustas naujienų agentūros „Interfax“, ar ši sutartis būtų vėl vykdoma, jeigu Vašingtonas atsisakytų savo planų dislokuoti PRG sistemas Europoje, S. Riabkovas atsakė: „Įskaitant ir tai.“

„Nes (JAV) kariniai objektai yra visi objektai, pastaraisiais metais atsiradę Europos šalių teritorijoje ir pabloginę padėtį, kurioje yra mūsų šalis jos saugumo užtikrinimo atžvilgiu“, – sakė viceministras.

V. Putino pateiktas projektas įsigaliotų, jeigu Dūma jį patvirtintų.

„Kalbant apie sustabdytą dvišalį susitarimą dėl plutonio (pertekliaus), kuris nebėra būtinas gynybos tikslams, utilizacijos, Rusijos Federacijos prezidento įsakas ir Rusijos pareigūnų komentarai vienareikšmiškai pabrėžia mūsų pozicija, kad pakeisti šį sprendimą bus įmanoma tik tuo atveju, jeigu JAV iš naujo apsvarstys savo dabartinę priešišką politiką mūsų šalies atžvilgiu“, – pabrėžė S. Riabkovas.

Jis pridūrė, kad „klausimai, susiję su šia sutartimi, buvo aptarti per Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry kontaktus“.

„Iš principo, JAV administracijai tai neturėjo būti joks netikėtumas, nes Rusijos Federacijos prezidentas dar per balandį vykusį žiniasklaidos forumą pasisakė šia tema, – sakė S. Riabkovas. – Mes, suprantame, laikomės nuomonės, kad šis signalas buvo išgirstas Vašingtone.