„Žmones, jūs vėl prisiskaitėte amerikiečių laikraščių? Nereikia jų skaityti. Juos galima panaudoti įvairiais būdais, bet skaityti jų nereikia - pastaruoju metu tai ne tik kenksminga, bet ir pavojinga“, - savo žinutėje parašė M. Zacharova.

Ji teigia įspėjusi, kad JAV žiniasklaida po kelių dienų greičiausiai planuoja paskelbti „sensaciją“ apie D. Trumpo ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo susitikimą.

„Tiesa, visa idėja buvo susijusi dar ir su tuo, kad (sensacija - red.) būtų iliustruota ne mažiau „slaptomis“ nuotraukomis iš praėjusio susitikimo, kas turėjo eilinei melagingai naujienai suteikti pagrindo ir patikimumo“, - parašė ji.

Jos teigimu, Rusijos URM sugriovė šią informacijos kampanijos plano dalį publikuodama nuotraukas taip, kaip ir reikėtų remiantis visomis profesionalios etikos taisyklėmis.

„Kaip reikia gyventi šiame nestabiliame informaciniame pasaulyje? Su malonumu. Juk #URMžinojo“, - ironizavo M. Zacharova.

Antradienį ryte JAV laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad D. Trumpas per praėjusią savaitę įvykusį susitikimą Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui ir šalies ambasadoriui JAV Sergejui Kisliakui atskleidė itin slaptos informacijos apie džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS). Baltieji rūmai šią plačiai žiniasklaidoje pasklidusią informaciją neigia.

Pasisakė ir pats D. Trumpas

D. Trumpas antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė turėjęs absoliučią teisę pasidalinti su aukšto rango Rusijos valdininkais informacija dėl „Islamo valstybės“ keliamo pavojaus praėjusią savaitę Baltuosiuose rūmuose vykusio susitikimo metu.

Jis parašė: „Kaip prezidentas aš norėjau pasidalinti su Rusija (viešai suorganizuotame susitikime Baltuosiuose rūmuose), ir tai daryti turiu visas teises, faktais, susijusiais su terorizmu ir avialinijų skrydžių saugumu“.

Ši žinutė socialiniame tinkle – tai D. Trumpo reakcija į paskelbtą naujieną dėl jo neva atskleistos slaptos informacijos Rusijos valdžios atstovams ir galimo šios informacijos atskleidimo sukelto pavojaus santykiams su žvalgybine informacija besidalinančiomis sąjungininkėmis.

Kaip leidiniui „The New York Times“ gegužės 15 d. sakė vienas JAV vyriausybės tarnautojas, D. Trumpas dalinosi itin slapta žvalgybine informacija praėjusią savaitę per įvykusį susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir Rusijos ambasadoriumi JAV Sergejumi Kisliaku.

D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais H. R. McMasteris parengė pranešimą, kuriame paneigiama informacija dėl žvalgybinių metodų ar šaltinių atskleidimo.

Vis tik leidinys „The Post“ ir kiti šaltiniai nepranešė, kad jis tai padarė, o dėmesį sutelkė į šnipinėjimo etiketo pažeidimą. Teigiama, kad amerikiečių sąjungininkus tokia informacija gali paskatinti nebesidalinti žvalgybine informacija su JAV, ir akcentuojamas D. Trumpo polinkis nueiti per toli ir tokiu būdu kartais nuvilti savo patarėjus.