Lenkijos televizijos kanalas TVR1 pranešė, kad Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Vladimiras Žirinovskis siūlo Lenkijai penkiose vakarinėse Ukrainos srityse – Voluinės, Lvovo, Ivano Frankivsko, Ternopolio ir Rivnės – pareikalauti referendumo.

Lenkijos Užsienio reikalų ministerija yra pasipiktinusi ir tokius pareiškimus vadina labai „keistais“. V. Žirinovskis sulauks mandagaus atsakymo, neminint laiško turinio.

Analogiškų „pasiūlymų“ sulaukė ir Vengrija bei Rumunija. Joms buvo pasiūlyta atitinkamai prisijungti Užkarpatę ir Černovcus. Ukrainai turėtų likti tik jos centrinė dalis.

Kaip žinia, V. Žirinovskis ir anksčiau iš Valstybės Dūmos tribūnos ragino suskaldyti Ukrainą.

„Kijevas niekada nesutiks su Ukrainos federacija, nes jis nebegalės nieko valdyti“, - tada sakė politikas.

V. Žirinovskis pažymėjo, kad Ukrainos mėginimai sukurti valstybę visada baigdavosi nesėkme.

Kryme rusų okupantai paleido pirmuosius reaktyvinius sviedinius

Virš Feodosijos pakilę Rusijos sraigtasparniai paleido nevaldomus reaktyvinius sviedinius. Apie tai iš įvykio vietos pranešė TSN, skelbia newsru.ua.

Faktiškai tai reiškia, kad šiąnakt Kryme prasidėjo kariniai veiksmai. Incidento detalės tiriamos.

Anksčiau buvo pranešta, kad Feodosijoje jūrų pėstininkai atsisako sudėti ginklus ir yra pasirengę kovoti.

Rusų kariai okupavo dar vieną karinę bazę Kryme

Rusijos kariai perėmė karinio jūrų laivyno bazę Feodosijoje, Kryme. Tai jau trečia į rusų rankas perėjusi ukrainiečių karinė bazė per 48 valandas, remdamasi Ukrainos pareigūnais skelbia BBC.

Pasak gynybos atstovo Vladislavo Selezniovo, rusai šturmavo bazę dviem kryptimis, buvo naudojami automatiniai ginklai ir kurtinančios granatos. Rusijos kariai apsupo ukrainiečių karius ir surišo jų vadų rankas.

Sutvirtindama savo pozicijas Kryme, Rusija perėmė daugumos Ukrainos karinių bazių kontrolę pusiasalyje.

Kariškis iš Feodosijos bazės naujienų agentūrai "Reuters" sakė, kad buvo paleisti šūviai ir perimta bazės kontrolė.

Feodosijos bazė buvo viena iš paskutinių Kijevo kontroliuojamų bazių, tačiau jau kurį laiką buvo apsupta Rusijos karių, sakė BBC korespondentas Krymo sostinėje Simferopolyje.

Naujienų agentūra "Interfax" pranešė, kad Rusijos vėliavos iškeltos 189 ukrainiečių kariniuose daliniuose Kryme.

Be kita ko, pranešama, kad sekmadienio vakarą keliose pusiasalio teritorijose nutrauktas elektros tiekimas. Pareigūnai teigia, kad elektra dingo dėl techninių gedimų.   

Rusų okupantai Feodosijoje neteisėtai sulaikė apie 80 jūrų pėstininkų

Feodosijoje rusų okupantai sulaikė nuo 60 iki 80 jūrų pėstininkų. Jiems grasinama baudžiamosiomis bylomis, praneša unian.net.

„Iš šaltinių sužinojome, kad iš karinio dalinio teritorijos išvežta skirtingais duomenimis nuo 60 iki 80 ukrainiečių jūrų pėstininkų. Jie sulaikyti. Jie yra Feodosijos uosto teritorijoje. Jiems grasinama iškelti baudžiamąsias bylas“, - „Facebook“ paskyroje parašė Ukrainos Gynybos ministerijos Krymo spaudo centro vadovas Vladislavas Selezniovas.

Jis taip pat pranešė, kad šaltiniai paneigė informaciją, jog ukrainiečių jūrų pėstininkai pirmi ėmė šaudyti ir tai paskatino Rusijos specialiąsias pajėgas šturmuoti Feodosijos karinį dalinį.

Feodosijos jūrų pėstininkai kelia sąlygas rusams ir yra pasirengę šaudyti

Ukrainos jūrų pėstininkai iš Feodosijos sukrovė ginklus ir šaudmenis į mašinas ir laukia nurodymo išvažiuoti iš Krymo. „5 kanal“ teigimu, Rusijos okupantai reikalauja palikti visus ginklus ir toliau blokuoja karinį dalinį, praneša unian.net.

Vis dėlto jūrų pėstininkai pareiškė, kad išvažiuos tik su sunkvežimiais ir šarvuočiais BRT, su Ukrainos ir savo bataliono vėliavomis.

Jų teigimu, jeigu iki nurodymo išvykti kas nors neteisėtai pamėgins prasibrauti į dalinio teritoriją, jie ims šaudyti.

Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų kapitonas Aleksandras Lantuchas pareiškė, kad kariškiai nemato priežasčių, kodėl ginklai turėtų būti atiduoti.

„Mes esame kariškiai, vadinasi, mes atsakome už mūsų techniką, už mūsų ginklus. Mūsų niekas neužėmė, mūsų niekas nenugalėjo ir mes nematome jokių priežasčių, kodėl turime juos čia palikti“, - pažymėjo A. Lantuchas.

A. Deščica: Rusijos karo prieš Ukrainą grėsmė auga

Laikinasis Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrejus Deščica įsitikinęs, kad didėja tikimybė, jog Rusija pradės karą su Ukraina, skelbia unian.net

„Radio Svoboda“ pranešė, kad laikinasis užsienio reikalų ministras apie tai pareiškė amerikiečių televizijos kanalo „ABC News“ savaitės įvykių apžvalgoje.

„Mes nežinome, kas Putino galvoje ir koks bus jo sprendimas. Todėl situacija dar pavojingesnė nei praėjusią savaitę“, - sakė A. Deščica atsakydamas į klausimą, kas pasikeitė po jo pastarojo pasisakymo televizijos kanale prieš savaitę.

Užsienio reikalų ministras teigia, kad tokia situacija susiklostė nepaisant pasaulio bendruomenės pastangų Rusiją sustabdyti diplomatinėmis priemonėmis ir sankcijomis.

A. Deščica pažymėjo, kad tuo atveju, jeigu Rusija įsibraus į kontinentinę Ukrainos dalį, ukrainiečiai yra pasirengę ginti savo tėvynę.

Jeigu Rusijos pajėgos įsibraus į rytinius Ukrainos regionus, „mums bus sunku prašyti žmonių, ten gyvenančių ukrainiečių, nereaguoti tokią karinę intervenciją“, - sakė pagrindinis ukrainiečių diplomatas.

Beje, prieš jo pasisakymą minėtoje televizijos programoje buvo parodytas vaizdo įrašas, kaip pulkininko Julijaus Mamčuro vadovaujami rusų kariai Kryme užima ukrainietišką dalį Belbeke.