Ukrainos provakarietiška vyriausybė Jurijų Sološenką ir Genadijų Afanasjevą vadino politiniais kaliniais, kuriems Rusijoje buvo pateikti sufabrikuoti kaltinimai, atsakant į Ukrainoje 2014 metų vasarį įvykusį Maskvos palaikomos valdžios nuvertimą.

J. Sološenka ir G. Afanasjevas paleisti praėjus mažiau nei mėnesiui po to, kai Ukrainos karo pilotė Nadija Savčenko buvo iškeista į du Kijeve nuteistus rusus, kurie buvo įtariami prisidėję prie prorusiškų separatistų per 26 metus trunkantį konfliktą Ukrainos rytinėje dalyje.

„Pagaliau!“, – Ukrainos prezidentas Petro Porošenka parašė tinkle „Twitter“.

„Jurijus Sološenka ir Genadijus Afanasjevas jau yra Ukrainos lėktuve ir skrenda iš Maskvos į Ukrainą“, – pridūrė jis.

Lėktuvui nusileidus abu vyrai turėtų būti nuvežti į ligoninę ir vėliau susitiks su prezidentu.

Remiantis nepatvirtintais pranešimais Kijeve, mainais Ukraina turėtų paleisti du prorusiškus kovotojus, kurie buvo nuteisti už separatistinę veiklą.

25 metų G. Afanasjevą Rusijos saugumo tarnybos pareigūnai sulaikė Simferopolyje – 2014 metų kovą Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio sostinėje. Jis buvo suimtas 2014 metų gegužę kartu su kino kūrėju Olegu Sencovu ir dar dviem asmenimis, kurie buvo apkaltinti teroristine veikla.

G. Afanasjevui 2014 metų gruodį teismas skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę, kuri buvo sušvelninta, kai jis sutiko bendradarbiauti su tyrėjais ir pripažino savo kaltę dėl visų jam pateiktų kaltinimų. Tačiau vėliau jis atsisakė kaltės pripažinimo pareiškęs, kad jis buvo išgautas kankinimais.

73 metų Jurijaus Sološenkos sulaikymo aplinkybės yra mažiau aiškios.

Remiantis Maskvos ir Kijevo žiniasklaidos pranešimais, buvęs ginklų gamyklos direktorius buvo suimtas 2014 metų rugpjūčio mėnesį už tai, kad bandė įvežti rusiškų ginklų į Ukrainą.

J. Sološenka buvo nuteistas už šnipinėjimą, išnagrinėjus bylą už uždarų durų.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas praėjusį mėnesį pranešė, kad separatistų kontroliuojamose teritorijose, Kryme ir pačioje Rusijoje nelegaliai yra sulaikyti 174 asmenys.

Per daugiau nei dvejus metus trunkantį separatistinį konfliktą Ukrainoje, kurį Rusija neigia remianti, jau žuvo beveik 9 400 žmonių, ir jis drauge su Ukrainos Krymo pusiasalio atplėšimu nulėmė didžiausią nuo Šaltojo karo laikų Maskvos santykių su Vakarais pablogėjimą.