Rusijos ambasadorius Latvijoje Aleksandras Vešniakovas penktadienį sakė Latvijos radijo laidoje "Veikiantys asmenys": "Jeigu Latvijos prezidentas nuspręs atvažiuoti į Maskvą, tai bus laukiamas svečias".

Paklaustas apie oficialų kvietimą A.Vešniakovas atsakė, jog nemato nieko keista, kad V.Zatleris buvo pakviestas tik žodžiu.

"Šiais metais Rusija nusiųs oficialius kvietimus dalyvauti Pergalės 65-ųjų metinių iškilmėse tik vadovams NVS šalių, su kuriomis drauge mes kariavome ir su kuriomis drauge mes nugalėjome nacistinę Vokietiją. Kitoms šalims Rusija kvietimų nesiųs, sakydama: "Mes švęsime, ir tuos, kurie pasirengę dalyvauti ir drauge su mumis paminėti didžiąją pergalę prieš fašizmą, mes džiaugsimės matyti".

Ambasadoriui žinoma, kad į iškilmes sutiko atvykti Prancūzijos ir JAV lyderiai, teigiamų signalų gauta ir iš Didžiosios Britanijos.

A.Vešniakovas pabrėžė, kad "nėra jokio atrankinio ir juo labiau diskriminacinio požiūrio. Tai bendras požiūris, kurio laikosi Rusija".

Kaip jau pranešta, Latvijos prezidentas Valdis Zatleras gavo kvietimą žodžiu atvykti į Pergalės iškilmes Maskvoje. Savo sprendimą V.Zatleras paskelbs anksčiausiai vasario viduryje.

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas interviu laikraščiui "Eesti paevaleht" pranešė, kad jeigu gaus kvietimą į Gegužės 9-osios iškilmes Maskvoje, tai būtinai jį priims.