Islandijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad praėjusį ketvirtadienį trys bombonešiai „Tupolev Tu-160“ skrido nuo 1 800 iki 2 700 metrų po lėktuvu, skridusiu iš Reikjaviko į Stokholmą.

„Islandijos pilotų ir diplomatų pranešimas apie neva pavojingą strateginių bombonešių Tu-160 priartėjimą prie civilinio lainerio virš Norvegijos jūros akvatorijos tėra jų fantazijos vaisius“, – antradienį naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

Anot jo, rugsėjo 22 dieną rusų strateginiai bombonešiai Tu-160 pagal planą patruliavo ties šiaurės rytine Atlanto vandenyno dalimi.

„Rusų lėktuvai su įjungtais atsakikliais patruliavo skrisdami nustatytu maršrutu ir laikėsi saugaus atstumo nuo civilinių lainerių bei nekirto kitų oro maršrutų“, – nurodė generolas.

„Be to, keliuose maršruto ruožuose rusų Tu-160 lydėjo ir NATO šalių karinių oro pajėgų naikintuvai“, – pridūrė I. Konašenkovas.

„Pabrėžiu, kad mūsų lėktuvai skrido maršrutu virš Barenco ir Norvegijos jūrų akvatorijos, griežtai laikantis tarptautinių oro erdvės naudojimo taisyklių“, – sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas.

Tuo tarpu Islandijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad per naujausią incidentą bombonešių atsakikliai neperdavė informacijos apie lėktuvų aukštį ir greitį.

Ministerijos atstovai sakė naujienų agentūrai, kad jų institucija „ne kartą prieštaravo nenustatytiems rusų karinių lėktuvų skrydžiams, nes jie kelia grėsmę keleiviniams skrydžiams“, ir pabrėžė, kad šis požiūris nepasikeis.