Maskva taip pat pareiškė, kad dėl šių išvadų Sirijai neturėtų būti skelbiamos sankcijos.

„Mes manome, kad ten nesama įrodymų, kurie leistų imtis kokių nors baudžiamųjų veiksmų. Jų ten tiesiog nėra“, – sakė Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas žurnalistams po už uždarų durų vykusio Saugumo tarybos posėdžio.

Jungtinė JT ir Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) komisija priėjo prie išvados, kad Damasko vyriausybinės pajėgos 2014 ir 2015 metais įvykdė tris chemines atakas prieš kaimus.

Tai pirmasis kartas, kai tarptautiniai tyrėjai dėl šių atakų tiesiogiai apkaltino prezidento Basharo al Assado pajėgas. Damaskas kategoriškai neigia, kad jo pajėgos atsakingos už šias atakas.

Tačiau V. Čiurkinas Saugumo Tarybos posėdyje tvirtino, kad įrodymų nepakanka sankcijoms įvesti.

Ambasadorius sakė, kad tyrėjų išvados „daugeliu atveju… nėra paremtos pakankama įrodymų baze, visų pirma, daiktiniais įrodymais, jose gausu prieštaravimų, todėl jos nėra įtikinančios“.

Pasak V.Čiurkino, tyrimo išvados „nėra galutinės, neturi juridinės galios ir negali pasitarnauti kaip tam tikras apkaltinamasis aktas sankcijoms įvesti“.

Tačiau Didžioji Britanija ir Prancūzija reikalavo imtis sankcijų.

„Asmenys, atsakingi už cheminių ginklų panaudojimą, turi sulaukti sankcijų. Kito kelio nėra“, – sakė Prancūzijos pasiuntinys Francois Delattre’as žurnalistams.

„Turi atsakyti kiekvienas asmuo, prisidėjęs prie bet kokio cheminių ginklų panaudojimo Sirijoje ar bet kur kitur“, – prieš Saugumo Tarybos posėdį sakė Britanijos ambasadorius Matthew Rycroftas

Praėjusį penktadienį Saugumo Tarybai perduotoje naujausioje JT ir OPCW komisijos ataskaitoje rašoma, kad sraigtasparniai, pakilę iš dviejų Sirijos vyriausybės oro pajėgų bazių, Kminaso, Talmeneso ir Sarmino kaimuose sukilėlių kontroliuojamoje šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje numetė talpas, pripildytas chloro.

Ankstesnėse OPCW ataskaitose teigta, kad jau ilgiau nei penkerius metus trunkančiame Sirijos kare buvo panaudotos toksiškos dujos. Tačiau cheminių atakų kaltininkas jose nebuvo įvardytas.

Naujausioje ataskaitoje rašoma, kad atakas įvykdė 63-iosios sraigtasparnių brigados 253-ioji ir 255-oji eskadrilės iš Hamos ir Chmeimimo oro bazių, taip pat 628-oji eskadrilė iš Chmeimimo.

JT ir OPCW komisija taip pat nustatė, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ 2015 metų rugpjūtį kaip ginklą panaudojo ipritą (garstyčių dujas).