Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad dėl padėties Ukrainos pietryčiuose Rusijoje prasidėjo mokymai.

„Jėgos aiškiai nelygios, – sakė jis prieš karinės žinybos kolegijos posėdį. – Mostas ginklo panaudojimui prieš taikius savo šalies gyventojus jau parodytas. Jeigu šiandien ši karinė mašina nebus sustabdyta, bus daugybė žuvusiųjų ir sužeistųjų. Neskatina dėl Ukrainos (susidariusios) padėties normalizavimo ir paskelbti NATO mokymai Lenkijos ir Baltijos šalių teritorijoje“.

„Mes priversti reaguoti į tokią situacijos raidą“, – pridūrė ministras.

„Nuo šios dienos, – pareiškė jis, – rajonuose prie sienos su Ukraina prasidėjo Pietų ir Vakarų karinių apygardų bendrų junginių batalionų taktinių grupių mokymai. Kariai pratinasi žygiuoti savo eiga ir išsiskleisti paskirtų užduočių vykdymui“.

„Dar, – pridūrė S.Šoigu, – aviacija atliks skrydžius veiksmams tobulinti netoli valstybės sienos“.

O. Turčynovas: antiteroristinė operacija vėl tęsiama

Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis nepasiduos, jo žodžiais, „teroristinei grėsmei“ ir paragino Rusiją nebesikišti į šalies reikalus.

„Teroristai peržengė ribą. Jie ima įkaitais ir žudo Ukrainos patriotus. Mes vėl tęsiame antiteroristinę operaciją, kuri skirta taikiems gyventojams apginti, – sakė O.Turčynovas per televiziją – Mes nesitrauksime, mes kovosime toliau“.

„Reikalaujame, kad Rusijos Federacija liautųsi kišusis į Ukrainos vidaus reikalus, nutrauktų nuolatinius grasinimus bei šantažą ir atitrauktų savo karius nuo mūsų šalies rytinės sienos“, – sakė jis.

„Rusija perėjo nuo viešų grasinimų prie demonstratyvaus karinių pajėgų koncentravimo prie rytinės (Ukrainos) sienos, – kalbėjo O.Turčynovas. Rusijos Federacija koordinuoja ir atvirai palaiko žudikus teroristus, kurie veikia su ginklu rankose mūsų šalies rytuose. Neturėdama jokio pagrindo, Rusijos vadovybė leidžia sau įžūliai kištis į Ukrainos vidaus reikalus“.

„Rusija valstybės lygmeniu palaiko terorizmą mūsų šalyje kaip tik tuo metu, kai Rusijos piliečiai nuolat kenčia nuo teroristų išpuolių savo teritorijoje. Karai, teroro aktai, regioninis separatizmas – tai žinomos Rusijos problemos, kurias dabar mėginama dirbtinai perkelti į Ukrainą“, – sakė O.Turčynovas.

„Mes reikalaujame nutraukti šantažą ir atitraukti savo kariuomenę. Mes kartu įstengsime apginti savo šalį. Su mumis teisybė, su mumis Dievas, su mumis Ukraina“, – pareiškė jis baigdamas savo kreipmąsi.

Anksčiau naujienų agentūra UNIAN skelbė, kad Ukrainos pareigūnai priėmė sprendimą nutraukti antiteroristinę operaciją šalies rytiniame Slovjansko mieste – taip padaryta dėl prie sienos besitelkiančių Rusijos karių. Remiantis Ukrainos žvalgybos duomenimis, rizika, jog Rusijos kariai veršis į Ukrainą, pastebimai išaugo, teigia specialistai. Vienas kalbintas pareigūnas patvirtino, jog operacijos aukų skaičius šiuo metu siekia septynis.

D. Tymčukas: operaciją Slovjanske vykdo VRM, o ne kariuomenė, rusų kariai palieka miestą 

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, per operaciją Donecko srities Slovjansko mieste pagrindinius veiksmus atlieka Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) padalinių jėgos. Apie tai „Informacinio pasipriešinimo“ koordinatorius, Karinių – politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas paskelbė savo paskyroje „Facebook“, rašo unian.net.

„Taigi pagal savo pobūdį ši operacija nėra „kariuomenės operacija“, - teigė D. Tymčukas, komentuodamas separatistų tvirtinimus, esą Slovjanske vyksta „kariuomenės operacija“.

D. Tymčuko duomenimis, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų technika operacijos vietose naudojama ribotai ir tik vadinamoms sustabdymo priemonėms (blokavimui). „Operacijos rajone ekstremistų pasipriešinimas yra pakankamai silpnas. Tuo pačiu Slovjanską aktyviai palieka rusų kariai. Ukrainiečių karį, kuris anksčiau nesunkiai buvo sužeistas į kaklą, evakavo“, - rašė D. Tymčukas.

Kaip skelbė UNIAN, nuo balandžio 12-osios Slovjansko administracinius pastatus yra užgrobę ginkluoti teroristai. Žiniasklaidos duomenimis, šiandien, balandžio 24 dieną, ukrainiečių kariai šarvuotais transporteriais prasiveržė pro separatistų patikrinimo postą į šiaurę nuo Slovjansko. „Reuters“ skelbia, kad ukrainiečių kariai perėmė patikrinimo posto, esančio į šiaurę nuo Slovjansko, kontrolę, bet vėliau po dviejų valandų jį paliko. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, VRM ir Gynybos ministerijos padaliniai antiteroristinės operacijos metu atblokavo ir panaikino tris neteisėtų ginkluotų formuočių patikrinimo postus, kurie buvo įkurti šiaurės rytinėje Slovjansko dalyje. „Per kovinius susirėmimus buvo nukauta iki penkių teroristų. Tarp antiteroristinės operacijos dalyvių buvo sužeistas vienas kovotojas“, - pažymima pranešime. „RIA Novosti“, remdamasi separatistų šaltiniais, nurodo, kad žuvo du „pasipriešinimo“ dalyviai, o dar trys per kovas su Ukrainos pajėgomis buvo sužeisti. Vadinama „savigyna“ skelbia, kad ją šturmuoja Ukrainos saugumo tarnybos ir VRM padaliniai. Puolime „dalyvauja 150 šarvuotos technikos vienetų ir 1 tūkst. pačių žmonių“.

Slovjanske iš vaikų darželių tėvai nebegali pasiimti vaikų?

Ukrainos Slovjansko miesto meru prisistatantis Viačeslavas Ponomariovas nurodė savo kovotojams užimti miesto vaikų darželius, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pateikia žurnalistas Romanas Burko. „Nuo 13 valandos prie kiekvieno vaikų darželio ir mokyklos budi po 5-6 ginkluotus žmones“, - rašo žurnalistas. Jis tvirtina, jog miesto meru save vadinantis V. Ponomariovas teroristams nurodė naudotis Vladimiro Putino taktika – dengtis vaikais ir moterimis.

„Tėvai, kurie anksčiau laiko atėjo iš vaikų darželio pasiimti savo atžalų, susidūrė su problema – dėl įvairių priežasčių jiems vaikų nenorima atiduoti, tvirtinama, jog jie privalo kovoti už vadinamąją Donecko Respubliką“, - teigia R. Burko.

Netrukus Donecko pareigūnas paneigė pranešimus apie Slovjanske neva užimtus vaikų darželius. Donecko srities Slovjansko mieste niekas vaikų darželių neužgrobė, patikino Donecko srities administracijos Mokslo ir šveitimo departamento pirmininkas Jurijus Solovjovas.

Apie tai jis pareiškė UNIAN korespondentui, paprašytas pakomentuoti socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją, esą vaikai iš Slovjansko vaikų darželių neatiduodami tėvams ir kad miesto meru pasiskelbęs asmuo nurodė savo ginkluotiems kovotojams užimti ikimokyklines ugdymo įstaigas.

„Internete pasirodė informacija, kad ta pusė, kuri užėmė Slovjansko miestą, užiminėja ir vaikų darželius. Kartoju, jog tai yra iškreipta informacija, kuri paprasčiausiai pumpuojama. Niekas vaikų darželių neužiminėja“, - sakė J. Solovjovas.

„Vaikų darželiai Slovjanske dirbs ir rytoj, ir tie tėvai, kurie matys būtinybę palikti savo vaikus darželyje, galės juos atvesti. Jeigu tėvai panorės palikti vaikus namuose, galės tai padaryti, tačiau darželiai neuždaromi ir neužgrobiami“, - pridūrė jis.

Maža to, departamento vadovas nurodė, kad jau prieš kurį laiką „Slovjansko vaikų darželiuose nebebuvo nė vieno vaiko. Vaikai paimti ir iš mokyklų, ir dabar miesto centre viskas yra normalu“. „Tą patį galiu pasakyti ir apie aklųjų internatą (jis įsikūręs Slovjanske – UNIAN past.). Tėvai atvyko iš aplinkinių srities miestų ir pasiėmė vaikus namo“, - pridūrė J. Solovjovas.

Tuo tarpu grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, vienas darželis iš tiesų užimtas - jame separatistai įsteigė poilsio zoną. Tačiau pabrėžiama, kad darželyje nėra nei vaikų, nei personalo. Apie tai „Informacinio pasipriešinimo“ koordinatorius, Karinių – politinių tyrimų centro vadovas D. Tymčukas paskelbė savo paskyroje „Facebook“, rašo unian.net.

Rusijos kariuomenė – už 8 km nuo Ukrainos sienos

Rusų kovinės technikos kolonos pastebėtos pasienio Novošachtinsko mieste.

Novošachtinsko gyventojai nufilmavo, kaip didelio rusų kariuomenės technikos kiekio judėjimą į Luhansko srities pusę.

Tarp karinės technikos pastebėjo „BTR-80“, „KamAZ“ markės automobilių su kareiviais, degalais ir kt.

Anksčiau buvo pranešama, kad Rostovo srityje greitkelyje M4 Donas pastebėta kolona su karine technika, judanti į Donecko srities Ukrainoje pusėje.

Keliu judėjo trys tankų kolonos, šarvuočiai ir sunkvežimiai su pėstininkais. Paskui koloną skrido 12 karinių sraigtasparnių.

Ant karinės technikos buvo užrašyta „Taikdarių misija“.

Tokią informaciją pateikė ir keliu M4 Donas važiavę vairuotojai.

Separatistai praneša apie 13 žuvusių bendražygių Slovjanske

Ukrainos kariai ketvirtadienį Rytų Ukrainos Slovjansko mieste ėmėsi veiksmų prieš prorusiškas pajėgas.

Per susišaudymą vykdant antiteroristinę operaciją Slovjanske žuvo 13 teroristų. Taip pareiškė vienas iš neteisėtos ginkluotos grupuotės kovotojų, informuoja unian.net.

Na o įvykių esantis korespondentas pranešė „LB.ua“, kad šiuo metu Ukrainos VRM ir Gynybos ministerijos būriai atsitraukė. Jokie veiksmai nevyksta, bet padėtis mieste įtempta.

Primename, jog ketvirtadienį Slovjanske VRM vykdo antiteroristinę operaciją. Vykdant antiteroristinę operaciją, VRM ir Gynybos ministerijos padaliniai sugriovė tris neteisėtų ginkluotų grupuočių postus šiaurės rytų Slovjanske (Donecko sritis). Oficialiai pranešama apie 5 teroristų žūtį.

Ukrainos rytiniame regione paskelbta mobilizacija

Ukrainos rytinėje Donecko srityje dėl baudžiamosios operacijos, kurią Kijevas pradėjo šio regiono Slovjansko mieste, paskelbta federalinės Ukrainos šalininkų mobilizacija, pranešė vienas atstovas iš savavališkai pasiskelbusios Donecko liaudies respublikos vadovybės.

„Slovjanske prasidėjo ginkluota operacija. Tai reiškia tik viena – pilietinį karą“, - jo žodžius citavo vietos žiniasklaida.

Kijevo baudžiamosios operacijos „aktyvioji fazė“ prasidėjo anksti ketvirtadienį Slovjansko prieigose. Šarvuoti automobiliai judėjo miesto link, savo pozicijas užėmė snaiperiai. Į savigynos judėjimo grupes, protestavusias prieš naująją valdžią Kijeve, buvo paleista ugnis. Ukrainos užsienio reikalų ministerija praneša, kad žuvo penki protestuotojai.

V. Putinas: Kijevo pajėgų veiksmai rytų Ukrainoje „turės pasekmių“

Kiek anksčiau ketvirtadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Kijevo vyriausybės sprendimas pasiųsti kariuomenę į rytų Ukrainą yra nusikaltimas prieš savus žmones, kuris „turės pasekmių“.

„Jeigu tie žmonės (Kijevo vyriausybė) perėjo prie vadinamosios aštriosios fazės – nors tai ne kokia nors aštrioji fazė, o tiesiog baudžiamoji operacija, – ji neabejotinai turės pasekmių tiems žmonėms, priimantiems tokius sprendimus. Be kita ko, tai susiję su mūsų tarpvalstybiniais santykiais“, – V.Putinas sakė viename žiniasklaidos forume, išsamiau neaiškindamas, kokios gali būti tos pasekmės.

„Jeigu Kijevo režimas pradėjo naudoti armiją prieš gyventojus šalies viduje, tai, be jokių abejonių, labai rimtas nusikaltimas“, – pridūrė jis.

„Jeigu tai padarė dabartinė valdžia Kijeve – aišku, kad ji jau (tapo) chunta, tiesiog kažkokia klika“, – piktinosi Rusijos lyderis.

V.Putinas pabrėžė, kad Ukrainoje „legitimumo elementais“ pasižymi tik parlamentas, o „visa kita legitimi valdžia dėl vienokių arba kitokių priežasčių nėra legitimi“.