„Europai nepakaks karių, kad sukomplektuotų visas kariuomenes – nacionalines, NATO greitojo reagavimo pajėgas, o dabar dar ir bendras Europos pajėgas“, – sakė Valstybės Dūmos gynybos komiteto pirmininkas admirolas Vladimiras Komojedovas.

„Esu įsitikinęs, kad tokia armija, jeigu eurobiurokratai imsis ją kurti, kels pavojų ne NATO arba Rusijai, o visų pirma pačiai Europai ir jos biudžetui, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė buvęs Rusijos Juodosios jūros laivyno vadas. – Manau, kad šiuo metu sukurti koviniams veiksmams parengtas jungtines Europos pajėgas neįmanoma.“

Šiuos komentarus jis išsakė, kai anksčiau šią savaitę Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pasiūlė įkurti Europos karinę vadavietę, kuri koordinuotų pastangas sukurti bendras bloko karines pajėgas.

„Neturime nuolatinės struktūros, o be jos negalime efektyviai dirbti, todėl mums reikia europinės vadavietės ir... siekti sukurti bendras karines pajėgas“, – trečiadienį sakė J.C. Junckeris savo metiniame pranešime Europos Parlamentui Strasbūre.

Jis pabrėžė, kad Didžiajai Britanijai per anksčiau šiais metais įvykusį referendumą apsisprendus pasitraukti iš Bendrijos, likusios 27-ios bloko narės turi laikytis išvien ir, be kita ko, prisiimti daugiau atsakomybės už savo gynybą. Tuo tarpu Londonas ilgą laiką priešinosi bet kokioms Bendrijos pastangoms sukurti bendras ginkluotąsias pajėgas, nes tai esą sumažintų NATO svarbą.

„Europos Sąjunga nėra vieninga valstybė, o kiekviena jos narė turi savas ginkluotąsias pajėgas. ES turi parlamentą, valdininkų, biurokratų, patariamųjų ir koordinuojančių institucijų, bet neturi griežtos vertikalės, reikalingos ginkluotųjų pajėgų valdymui. Taip pat reikia atsižvelgti į didelį karinių potencialų skirtumą – Vokietijos ir Latvijos, Ispanijos ir Čekijos, Prancūzijos – branduolinio klubo narės, turinčios strateginės ginkluotės, ir mažųjų valstybių“, – aiškino V. Komojedovas.

„Vokietijos kanclerė Angela Merkel skelbia, kad ES padėtis kritinė, o Europos Komisijos pirmininkas svarsto apie vieningą Europos armiją. Susidaro vaizdas, kad jie ketina su šios armijos pagalba sustiprinti Europos vienybę. Deja, visi supranta, kad armija gali sustiprinti valstybės vienybę vieninteliu būdu – atvedusi į valdžią chuntą, kuri pradėtų daryti tvarką“, – pabrėžė admirolas.

„Taip, daugelis Europos ir siekiančių įstoti į Europos (Sąjungą) šalių tai jau patyrė – Graikija, Ispanija, Turkija“, – priminė jis.

Pasak V. Komojedovo, siūlyti sukurti bendras ES ginkluotąsias pajėgas gali tik jėgos, siekiančios, kad Bendrija virstų diktatūra.

„Tegul ponas J.C. Junckeris pasako, kokios politinės jėgos kalba apie jungtinės kariuomenės įkūrimą, kas nagrinėja klausimą dėl diktatūros režimo Europoje sukūrimo. Ar įmanoma karinė diktatūra mūsų dienų Europoje? Tikrai ne – tai išsprogdintų padėtį, kuri jau dabar yra sudėtinga“, – pareiškė jis.