Paraiškoje, kuria siekiama paremti 2001 metais JT Kontinentinio šelfo ribų komisijai pateiktą pretenziją, Rusija teigia, kad tyrimai parodė, jog ji turi teisę į šią teritoriją, kuri dydžiu prilygsta Pietų Afrikai.

Šiai teritorijai priklausytų ir Šiaurės ašigalis, o Rusija potencialiai įgytų prieigą prie maždaug 4,9 mlrd. tonų angliavandenilių išteklių, rodo vyriausybės vertinimai.

Arktyje susikerta daugelio šalių interesai dėl vandenyno dugne glūdinčių didžiulių dujų, naftos ir mineralų išteklių.

Pagal tarptautinę teisę, valstybė turi išimtines ekonomines teises į kontinentinį šelfą zonoje, kuri driekiasi 200 jūrmylių nuo kranto bazinių linijų.

Tačiau Arkties valstybės reiškia pretenzijas į didesnes teritorijas.

Rusija tvirtina, kad kelerius metus trukę didžiulio masto tyrimai įrodo, kad jos kontinentinis šelfas driekiasi gerokai toliau 200 jūrmylių.

Rusija stengiasi įrodyti, kad Lomonosovo ir Mendelejevo kalnagūbriai Arkties vandenyne, į kuriuos taip pat pretenduoja Danija bei Kanada, yra kontinentinio Rusijos šelfo tęsinys, priklausantis Rytų Sibirui.

Rusija paraišką JT komisijai pateikė 2001 metais, tačiau tuomet jai buvo pasakyta, kad nepakanka mokslinių duomenų, kurie pagrįstų jos pretenzijas.