Paprašytas pakomentuoti tai numatantį JAV prezidento Donaldo Trumpo įsako projektą, kuris tikriausiai dar šią savaitę bus pasirašytas, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad svarbu „pasverti vis galimas šio žingsnio pasekmes“.

D. Peskovas per telefoninę konferenciją žurnalistams sakė, kad Jungtinės Valstijos nesikonsultavo su Rusija šiuo klausimu, ir pažymėjo, jog „svarbu nepabloginti situacijos su pabėgėliais“.

Įsakas numato sustabdyti vizų išdavimą sirams bei virtinės kitų šalių piliečiams ir įpareigoja Pentagoną bei Valstybės departamentą per 90 dienų nuo jo pasirašymo parengti planą dėl saugumo zonų Sirijoje ir aplinkiniuose rajonuose. Daugiau jokių detalių dokumente nepateikiama.

Tiek D.Trumpas, tiek jo varžovė prezidento rinkimuose Hillary Clinton kampanijos metu siūlė sukurti saugumo zonas Sirijoje. Tačiau Baracko Obamos administracija tai atmetė, būgštaudama, kad tai įvels Jungtines Valstijas į tiesioginį konfliktą su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu ir Rusija. Pastaroji nuo 2015 metų rugsėjo Sirijoje vykdo aviacijos kampaniją, teikdama palaikymą Damasko režimo pajėgoms.

Spalį Rusijos kariškiai aiškiai įspėjo JAV nesmogti Sirijos vyriausybės pajėgoms, pareiškę, kad Sirijoje dislokuotos Rusijos oro gynybos sistemos atremtų bet kokią ataką.

Rusija sveikino D. Trumpo pažadą imtis žingsnių taisyti santykius su Maskva ir galbūt kartu su ja kovoti su „Islamo valstybe“ bei kitomis ekstremistinėmis grupuotėmis.

Tačiau D. Trumpas kol kas nepateikė daug užuominų, kokios pozicijos jis ketina laikytis Sirijos konflikto atžvilgiu. Savo ruožtu Kremlius, smarkiai nesutaręs su B. Obamos administracija, nurodė, kad pasitikėjimui atkurti reikės laiko.

D. Peskovas informavo, jog buvo sutarta, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir D.Trumpas pasikalbės telefonu. Jis taip pat nurodė, kad be įprastų diplomatinių kontaktų tarp Maskvos ir Vašingtono nebuvo jokių kitokių kontaktų.