Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) nurodė, kad 22 metų Marija Koleda buvo suimta šalies pietinėje dalyje, „kai vykdė (Rusijos) specialiųjų tarnybų užduotis, turinčias padėti destabilizuoti padėtį“.

Tuo tarpu Rusijos žiniasklaida nurodė, kad M.Koleda anksčiau priklausė vienai radikaliosios opozicijos grupei, bet vėliau tapo Kremliaus politikos šalininke.

Savo paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“ paskelbtose nuotraukose M. Koleda matoma pozuojanti vilkinti chaki spalvos drabužius, laikanti karinį snaiperio šautuvą ir susirišusi savo raudonus plaukus į kaselę. Internete taip pat yra nuotrauka, kur ji pozuoja su granatsvaidžiu.

Rusijos radikaliosios opozicijos lyderio Sergejaus Udalcovo žmona Anastasija Udalcova abejojo M. Koledos psichine sveikata, socialiniame tinkle „Twitter“ pastebėjus, kad tai merginai „buvo negerai su galva, kai jai buvo maždaug 15 metų“.

Naujienų portalas Slon.ru paskelbė, kad M. Koleda anksčiau priklausė radikalioms grupuotėms – Nacionalbolševikų partijai ir judėjimui „Avangard Krasnoj Molodioži“ („Raudonojo jaunimo avangardas“) – tačiau vėliau netikėtai perėjo į Kremliaus politiką palaikantį judėjimą „Rossija Molodaja“ („Jaunoji Rusija“).

2008 metais M. Koleda dalyvavo radikaliosios partijos „Drugaja Rossija“ („Kitokia Rusija“) reide prieš Rusijos užsienio reikalų ministerijos būstinę.

Šio judėjimo aktyvistas Andrejus Pesockis sakė naujienų portalui Fontanka.ru: „Koleda įsitraukė į politiką būdama 13 metų ir dažnai keitė savo pažiūras.“

Jis tą merginą apibūdino kaip „linkusią į militarizmą“.

M.Koleda „VKontakte“ rašo, kad praeitais metais baigė Maskvos universitetą, kur studijavo genderizmo politiką ir nepilnamečių baudžiamosios atsakomybės teisę.

Savo paskutiniame įraše „VKontakte“, paskelbtame trečiadienį paryčiais, M. Koleda kreipėsi į prorusiškus protestuotojus: „Nepulkite į neviltį! ... Viskas prieš akis, gyvenimas tęsiasi.“

Prie to pranešimo taip pat buvo pridėta nuotraukų, padarytų šį mėnesį Kijeve ir Mykolajive.
Marija Koleda įtariama šnipinėjimu Ukrainoje. vk.com nuotr.

Kaip trečiadienį nurodė SBU, pas M. Koledą buvo rastas perdirbtas trauminis pistoletas, pritaikytas šaudyti koviniais šoviniais, taip pat diversinių grupių rengimo metodinės rekomendacijos.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad pirmadienį per susirėmimus prie vietos administracijos pastato pietiniame Mykolajivo mieste tarp prorusiškų protestuotojų ir naujosios Kijevo valdžios šalininkų buvo pašauti keli žmonės.

Per tą incidentą M. Koleda „naudojo šaunamąjį ginklą, iš kurio, kaip ji sakė, sužeidė tris žmones“, sakoma SBU pranešime.

Saugumo tarnyba pridūrė, antradienį M. Koleda raportavo savo „kuratoriui Rusijos Federacijoje, jog aktyvistai turi neribotą kiekį“ savadarbių sprogstamųjų užtaisų.

Pasak SBU, įtariamoji taip pat pranešė parengusi dvi diversantų grupes, kurias sudarė septyni žmonės iš Chersono ir šeši aktyvistai iš Naujosios Kachovkos.

Tuos diversantus esą buvo planuojama pasiųsti į rytinį Donecko miestą, kur Kremlių palaikantys protestuotojai savaitgalį užėmė vietos administracijos pastatą ir paskelbė sieksiantys surengti referendumą dėl regiono nepriklausomybės.

„Balandžio 5–6 dienomis užsienietė surengė virtinę susitikimų su prorusiško judėjimo Chersono prorusiško judėjimo lyderiais ir aktyvistais, taip pat aplankė kai kurių šios srities rajonų centrus, stebėdama padėtį vietoje“, – sakoma pranešime.

SBU pranešime sakoma, kad sulaikytoji M.Koleda atvyko į Chersono miestą balandžio 4 dieną. Pati sulaikytoji nurodė, kad į Ukrainą ji atvyko jau dievintąjį kartą.