33 metų Nadeždą Savčenko prorusiški sukilėliai sulaikė birželio mėnesį, jai dalyvaujant kovose Luhansko pakraštyje netoli sienos su Rusija, pranešė šalies žiniasklaida.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad N.Savčenko buvo neteisėtai pervežta per sieną.

„Tai dar vienas patvirtinimas, kad teroristai planuoja ir vykdo savo nusikaltimus Ukrainoje palaikydami glaudžius kontaktus su Rusijos Federacijos žvalgybos tarnybomis“, – sakoma jame.

„Atvirai grobdama Ukrainos piliečius savo valstybės teritorijoje Rusijos valdžia ne tik pažeidžia visas tarptautines normas, bet ir peržengia elementarias padorumo ir moralės normas“, – priduriama pareiškime.

Rusijos pareigūnai kol kas nieko nekomentavo.

Kaip praneša Ukrainos žiniasklaida, N.Savčenko yra sraigtasparnio pilotė, kuri per oficialias atostogas kovojo drauge su Kijevą remiančia kovotojų grupe „Aidaro batalionas“.

„Tikimės, kad Rusija imsis veiksmų besąlygiškai paleisti Nadeždą Savčenko ir greitai grąžinti ją į tėvynę“, – nurodė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Ukrainos URM tikisi visuomenės paramos

Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Danyla Lubkivskis trečiadienį paragino organizuoti Ukrainos pilotės Nadijos Savčenko, kuri Donbase pateko į separatistų kovotojų nelaisvę, o paskui dėl kaltinimų, susijusių su rusų žurnalistų mirtimi rytinėje Ukrainos dalyje atsidūrė Rusijos areštinėje, išlaisvinimo kampaniją

„Darysime viską, kad sugrąžintumėme Nadiją į Ukrainą. Tačiau vien diplomatinių pastangų neužtenka, reikia plataus masto kampanijos... Mes raginame visą šalį imtis veiksmų..., pasikliauname visuomenės parama“, – sakė D.Lubkivkis spaudos konferencijoje Kijeve.

Jis pranešė, kad Ukrainos diplomatai bendrauja su N.Savčenko advokatu Rusijoje ir priminė, jog Ukrainos URM diplomatiniais kanalais išsiuntė kreipimąsi Rusijos kolegoms.

Savo ruožtu Ukrainos URM informacinės politikos departamento vadovas Jevhenas Perebyjnisas pareiškė, kad Ukraina laukia Rusijos teisėsaugos institucijų leidimo aplankyti N.Savčenko, ir kreipsis pagalbos į tarptautinę bendruomenę.

„Kai tik bus duotas leidimas, Ukrainos konsulas yra pasiruošęs nedelsiant išvykti į Voronežą su ja susitikti“, – sakė E.Perebyjnisas spaudos konferencijoje.

Vis tik jis sakė abejojąs, kad N.Savženko, patekusi į separatistų nelaisvę, pati pabėgo į Rusijos teritoriją. E.Perebyjnisas mano, kad „jos perkėlimas į RF (Rusijos Federaciją) buvo įvykdytas susitarus separatistų kovotojams ir Rusijos specialiosioms tarnyboms.

Pasak diplomato, dėl pilotės išlaisvinimo Ukraina kreipsis į tarptautinę bendruomenę. Jis neatmetė galimybės, kad jos bylą gali nagrinėti tarptautiniai teismai valstybės arba jos artimųjų prašymu.

N.Savčenko atvejis patvirtina, kad Rusija nenori siekti konflikto deeskalavimo, sakė jis.

„Mes įsitikinę, kad tik naujos griežtesnės sankcijos gali padaryti įtakos Rusijai“, – kalbėjo URM atstovas.

Anksčiau trečiadienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka davė nurodymą Generalinei prokuratūrai ir VRM išsiaiškinti padėtį dėl karininkės N.Savčenko.

„Prezidentas tik ką davė nurodymus Generalinei prokuratūrai ir Užsienio reikalų ministerijai, kad būtų išsiaiškinta, kokia yra Nadijos Savčenko padėtis“, – sakė prezidento spaudos tarnybos vadovas Andrijus Žyhulinas.

Savo ruožtu, prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Valerijus Čalyj pareiškė, kad valdžia ėmėsi priemonių lakūnei išvaduoti.

„Iš esmės kalbama apie tai, kad mūsų pilietė pagrobta iš Ukrainos teritorijos ir laikoma užsienyje. Ši situacija visiškai nepriimtina“, – sakė jis ir priminė, kad Ukrainos URM jau reagavo į tai – pateikė Rusijai notą.

Paklaustas apie mainų galimybę, V.Čalyj atsakė: „Mūsų specialiosios struktūros nagrinėja įvairias schemas, dažnai būna, kad paskelbus apie tai galima pakenkti konkrečiais atvejais“.

Anot jo, Ukraina turi sulaikytų žmonių sąrašus ir daromas daromas darbas jiems išlaisvinti.

31-erių N.Savčenko tarnavo Ukrainos taikdariškų pajėgų kontingente Irake, vėliau, 2009 metais ji baigė Ivano Kožedubo oro pajėgų universitetą Charkove.

Šiais metais ji kariavo Ukrainos rytuose savanorių batalione „Aidar“, o liepos mėnesį, anot žiniasklaidos, po maždaug 30 dienų mūšių pateko į separatistų kovotojų nelaisvę prie Ščastjos miesto (Luhansko srityje). Ji yra vyresnioji leitenantė.

Pirmadienį sužinota, kad N.Savčenko laikoma areštinėje Voroneže, kaip patvirtino Rusijos Tyrimų komitetas (RTK), pranešęs, kad jai pateiktas kaltinimas bendrininkavimu žmogžudystėje.

„Tyrimų organai kaltina Savčenko kaltinama prisidėjusi prie VGTRK (Rusijos televizijos ir radijo bendrovės) žurnalistų nužudymo“, – nurodė RTK oficialusis atstovas. RTK teigia, kad N.Savčenko buvusi sulaikyta Rusijos teritorijoje, kirtusi sieną be dokumentų, kaip pabėgėlė.

Iš Voronežo trečiadienį pranešta, kad N.Savčenko apskundė teismo sprendimą du mėnesius laikyti ją areštinėje.

Pasak Rusijos Voronežo srities Novousmano teismo atstovo, jos skundas bus svarstomas ketvirtadienį, liepos 10 dieną.