„Nusprendėme pasiųsti vieną laivą į Juodąją jūrą. Tikimės, kad jis atplauks per savaitę“, – sakė Pentagono atstovas pulkininkas Stevenas Warrenas, neatskleisdamas, to laivo pavadinimo ir tipo dėl „operatyvinio saugumo“.

Tuo tarpu vienas Gynybos departamento pareigūnas patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad į tą regioną siunčiamas raketinis eskadrinis minininkas „USS Donald Cook“.

Tas laivas buvo neseniai modernizuotas ir pritaikytas leisti raketas SM-3, todėl gali veikti kaip priešraketinės gynybos sistemos „Aegis“ dalis.

„Donald Cook“ buvo dislokuotas Ispanijos karinių jūrų pajėgų bazėje Rotos uoste, kur turi veikti kaip siūlomo NATO priešraketinio skydo dalis.

NATO teigia, kad ši sistema yra vien ginamojo pobūdžio, pritaikyta atsakyti į raketų atakų, kokias potencialiai galėtų surengti Iranas ar kitos šalys, grėsmę. Tačiau ji jau seniai yra įtampos šaltinis tarp NATO ir Rusijos, laikančios tą projektą keliančiu grėsmę jos pačios saugumui.

S.Warrenas perspėjo, kad „Donald Cook“ dislokavimas Juodojoje jūroje turi tik padrąsinti sąjungininkus tame regione.

„Vis dar planuojame mūsų operacijos Juodojoje jūroje detales, tačiau numatome vizitus uostuose ir pratybas kitose Juodosios jūros šalyse“, – aiškino jis.

Pasak Pentagono atstovo, tos planuojamos pratybos nevyks Ukrainos uostuose.

Kitas Amerikos eskadrinis minininkas „USS Truxtun“ buvo pasiųstas į Juodąją jūrą, kai įsiplieskė krizė tarp Rusijos ir Ukrainos, tačiau paliko tą regioną kovo 21 dieną.