Tačiau visiems, norintiems likti ES, viltį bando įžiebti vienas Rumunijos laikraštis, siūlantis ir naujus namus, ir naują šeimą.

Rumunijos dienraštis „Gandul“ suorganizavo balsavusiųjų už pasilikimą palaikymo akciją „Rumunai priglaus norinčius likti“ (angliškai – žodžių žaismas „Romanians adopt Remanians“). Jos esmė – Europos Sąjungos šalies narės paso trokštančių britų ir juos priglausti galinčių geranoriškų rumunų paieška.

„Mieli britai, jei tikite vieninga Europa, palikite tuos, kurie už „Brexit“, pamirškite kivirčus ir kalbas apie orą, – rašoma su humoru. – Pradėkite naują gyvenimą draugiškoje rumunų šeimoje.“

Akcijos svetainės įėjimo tinklalapis yra padalytas pusiau. Viena pusė skirta britus priglausti pasirengusiems rumunams, o kita – viltį praradusiems JK piliečiams, norintiems sugrįžti į ES.

Rumunams skirtoje pusėje skelbiama (angliškai): „gerieji žmonės, balsavę už likimą – už europietiškas vertybes, verti su mumis giminiuotis.“

Prisijungus prie akcijos svetainės per „Facebook“, benamiu tapusiam britui randamas jį priglausti galintis rumunas. CNN pamėgino ir po pranešimo „Jūsų draugas Radu Rovinas nori tapti jūsų globėju.“ buvo pateikta Rumunijos tapatybės kortelė su įrašytu „surumunintu“ naujojo globojamojo vardu.

Šengeno erdvei nepriklausanti Rumunija prie ES prisijungė 2007-aisiais. Rumunai dažnai tapdavo prieš migraciją ES pasisakančiųjų taikiniu. Anot tame pačiame laikraštyje skelbiamos ataskaitos, beveik ketvirtadalį visų iš Prancūzijos išvarytų užsieniečių sudarė rumunai.

Akivaizdžios rasinės neapykantos incidentai Jungtinėje Karalystėje pasipylė po šaliai lemtingo referendumo dėl sprendimo palikti ES, kurio pagrindinė priežastis – šalyje gyvenantys migrantai iš Rytų Europos.

Vietos policija pranešė, kad po sprendimą palikti ES lėmusio balsavimo buvo pastebėta lapeliais su migrantus žeidžiančiais užrašais, pvz., „Palikime ES, nes atsibodo veltėdžiai iš lenkijų“, apkaišiotų automobilių.

Sekmadienį (birželio 26 d.) ant Lenkų socialinės ir kultūrinės bendrijos pastato Hamersmite, vakarinėje Londono dalyje, buvo užrašytas rasistinis šūkis.

„Gundul“ ir anksčiau su humoru mėgindavo išsklaidyti imigracijos sukeliamą įtampą. Laikraštis sureagavo į 2013 m. Didžiosios Britanijos vyriausybės dėl būsimų imigrantų iš Rumunijos vykdytą kampaniją, per kurią buvo siekiama kuo labai atbaidyti nuo gyvenimo JK.

Medalio vertas atsakas – tai viliojantis kvietimas ir prieglobsčio siūlymas, taip pat padrąsinanti frazė „Nedvejokite ir atvykite. Čia ne taip kaip Britanijoje, bet Rumunijoje jums tikrai patiks.“