Praėjus dviem tūkstantmečiams, Amžinojo miesto gyventojai tiesiog nori, kad jų autobusai atvažiuotų laiku, duobės gatvėse būtų užtaisytos, o šiukšlės surenkamos ir saugiai sutvarkomos.

Štai kodėl, sako Virginia Raggi, ji sustabdė savo teisininkės karjerą ir bando tapti pirmąja Italijos sostinės mere moterimi.

Šią populistinio „Penkių žvaigždučių“ judėjimo kandidatę, elegantišką 37 metų brunetę, vietos žiniasklaida vadina tamsiaake gražuole.

Ji pirmavo pagal populiarumą prieš sekmadienį įvyksiantį pirmąjį balsavimo ratą ir atrodo, kad tikrai pateks į antrąjį ratą, kuris įvyks birželio 19-ąją.

Jos kampanija geriausiai pasinaudojo mieste rusenančiu nepasitenkinimu daugeliu dalykų, nuo mašinų statymo antra eile blokuojant pirmąją iki chroniško pareigūnų nebuvimo įstaigose.
„Roma visų pirma turi vėl tapti normaliu miestu, – interviu AFP sakė V.Raggi. – Paprastiems romiečiams šiuo metu jis nėra toks, tai vieta, kurioje itin sunku gyventi, o taip nėra teisinga Italijos sostinei.“

Romai nuo praėjusių metų pabaigos vadovauja pareigūnas, paskirtas atsistatydinus merui Ignazio Marino, kurio dėl išlaidų skandalo išsižadėjo sąjungininkai premjero Matteo Renzi centro kairės vyriausybėje.

„Kontraktai už nuopelnus“

Miestas vis dar jaučia skandalo „Mafia Capitale“ pasekmes. Jis kilo 2014 metų pabaigoje, kai dešimtys verslininkų, politikų ir pareigūnų buvo areštuoti dėl įtarimų susimokymu daug metų siurbti miesto lėšas per suklastotas paraiškas ir kitas schemas.

Vienas dabar teisiama kaltinamasis per pokalbį, kuris buvo slapta įrašinėjamas, gyrėsi, kad pinigų, skirtų prieglobsčio prašytojams, vogimas yra pelningesnis už narkotikų verslą.

Esant tokioms aplinkybėms, mero darbas atrodytų nepatrauklus, bet grynakraujė romietė V.Raggi jo tikrai nesibaido.

Virginia Raggi
„Man niekada netrūko ryžto, – sakė ji aiškindama, kaip sūnaus gimimas paskatino ją pradėjus ketvirtą dešimtį metų pasukti į politiką. – Nenorėjau, kad jis augtų tokiame mieste, koks jis yra dabar.“

„Kaip mums kovoti su šia sistema (organizuoto nusikalstamumo infiltracija)? Reikia taikyti įstatymą, laikytis to, ką įstatymas sako, įdiegti sistemas, organizuoti paraiškas, skirstyti kontraktus už nuopelnus. Darykit tai ir sunaikinsit ryšius, kurie užnuodijo administracinį ir politinį šio miesto gyvenimą“, – pridūrė ji.
Su tvirtu pasitikėjimu ji sako, kad gali padaryti galą automobilių spūstims, kurios tapo įprastu miesto gyvenimo atributu.
Tačiau iš tikrųjų nėra nieko nauja manifeste, kurį I.Marino sukritikavo kaip stokojantį detalių.

Truputį organizuotas chaosas

V.Raggi sako, kad suteiks prioritetą viešajam transportui, šviesoforus padarys išmanesnius ir išplės pirmenybės juostas autobusams.

Ji taip pat nori atgaivinti viešųjų dviračių schemą, tokią, kokia pasiteisino Londone ir Paryžiuje, ir optimistiškai prognozuoja, kad šį kartą dviračiai nebus niokojami.

Ji atmeta užuominas, jog Roma tokia yra todėl, kad romiečiai iš esmės teikia pirmenybę savai truputį organizuoto chaoso versijai.
„Mes asmeniškai įsipareigojome (pakeisti miestą) ir aš galvoju, kad yra daug kitų piliečių, kurie taip pat yra pasirengę padaryti tą patį“, – sakė ji.

V.Raggi mano, kad rinkėjai yra pasirengę pasitikėti partija, kurios neteršia ankstesnių administracijų, kairiųjų ar dešiniųjų, nesėkmės.

„Laikas išsiųsti juos visus namo“, – sako ji, pakartodama kampanijos šūkį, kurio mintis yra ta, kad tik nauja šluota gali iššluoti Romą.

Jos partijai ant kortos pastatyta daug. Pergalė Romoje ir sėkmingai dirbanti V.Raggi administracija suteiktų komiko Beppe Grillo įsteigtam judėjimui tvirtą atramos tašką prieš nacionalinius rinkimus, kurie turi įvykti vėliausiai 2018 metais.

Tačiau „Penkių žvaigždučių“, kaip nesusiteršusių žmonių iš šalies, pozicijoms smūgį sudavė problemos tuose municipalitetuose, kuriuos judėjimas jau gavo. Pastaraisiais mėnesiais partija išsižadėjo trijų iš 16 savo merų.

Taip pat atidžiai stebimas B.Grillo dominuojantis vaidmuo, o V.Raggi nustebino neseniai pripažinusi, kad atsistatydintų, jei jis jos to paprašytų.

Pasak V.Raggi, partijos priežiūra yra gera praktika. „Geriau dvi ar trys galvos, nei viena. Bet aš būsiu visiškai autonomiška“, – sakė ji.

Svarbus išbandymas premjerui ir dešiniesiems

Italai sekmadienį balsuoja municipaliniuose rinkimuose, kurie yra išbandymas ir premjerui Matteo Renzi, ir susiskaldžiusiems šalies dešiniesiems, grasinantis pamokomu pralaimėjimu Romoje.

Šiuose rinkimuose, kurių antrasis ratas įvyks birželio 19 dieną, daugiau kaip 13 mln. žmonių gali rinkti narius į 1 300 municipalinių tarybų.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku ir bus uždarytos 21 val. Grinvičo (24 val. Lietuvos) laiku.
Didžiausias dėmesys krypsta į didžiuosius Bolonijos, Milano, Neapolio, Turino miestus ir, ypač, sostinę, kur populistinis, prieš isteblišmentą nukreiptas Penkių žvaigždučių judėjimas pirmauja lenktynėse už mero postą.

Roma be išrinkto lyderio gyvena nuo spalio, kai M.Renzi centro kairės Demokratų partijos (PD) narys Ignazio Marino (Ignacijus Marinas) buvo priverstas atsistatydinti dėl išlaidų skandalo.
Miestas turi daugiau kaip 13 mlrd. eurų skolą – dvigubai didesnę už jo metinį biudžetą.

Minėtas išlaidų skandalas ir atskiras, daug didesnis skandalas dėl organizuoto nusikalstamumo infiltracijos į Romos rotušę suteikė pranašumą Penkių žvaigždučių kandidatei į merus Virginiai Raggi.
Apklausos prieš sekmadienio balsavimą rodė, kad 37 metų V.Raggi pirmajame rinkimų rate gali gauti maždaug 30 proc. balsų.

PD kandidato Roberto Giachetti populiarumas buvo maždaug 24 procentai.

Romos praradimas nebūtų geras ženklas premjerui M.Renzi keturi mėnesiai prieš referendumą dėl konstitucinių reformų, kuriomis siekiama nutraukti dešimtmečius trunkančią aklavietę parlamente.
O nesėkmė būtų dar didesnė, jeigu pralaimėtų ir PD kandidatas Milane, kas atrodo įmanoma.

Tuo tarpu Penkių žvaigždučių judėjimas viliasi, kad sėkmė Romoje suteiks jam platformą, kurios reikia norint transformuotis į Italijos pagrindinę opozicinę partiją prieš nacionalinius rinkimus, turinčius įvykti vėliausiai 2018 metų birželį.

Galbūt rūpindamasis dėl Romos ir Milano praradimo poveikio jo reformų programai, M.Renzi menkino vietos rinkimų svarbą.

„Municipaliniuose rinkimuose kalbama apie merus, žmones, kurių darbas yra taisyti gatves, o ne apie šalies vyriausybę“, – neseniai sakė jis.

Tuo tarpu buvusio premjero Silvio Berlusconi žvaigždei nacionalinėje scenoje blėstant, Italijos dešinieji keičiasi ir sostinėje vyksta mūšis dėl jų valdžios.

Kandidatę Giorgią Meloni, kurią iškėlė viena iš kelių mažų grupių, susiformavusių iš Italijos neofašistų judėjimo, remia antiimigracinė Šiaurės lyga, kurios lyderis Matteo Salvini nori suvienyti visus dešiniuosius aplink save.

Tačiau S.Berlusconi parėmė kitą kandidatą, Alfio Marchini, pasakęs besilaukiančiai G.Meloni, kad mero vaidmuo nesuderinamas su motinyste.

Nerimaujama, kad rinkėjų aktyvumas gali būti mažas, nes milijonai italų mėgaujasi ilgu šventiniu savaitgaliu po ketvirtadienį išpuolusios Respublikos dienos.
Balandžio mėnesį per referendumą dėl naftos gavybos platformų netoli kranto rinkėjų aktyvumas buvo vos 32 procentai.