Šį sekmadienį Italijos sostinės rinkėjai grįžta prie balsadėžių ir visi ženklai rodo, kad per antrąjį vietos rinkimų ratą jie išrinks Virginią Raggi pirmąja Amžinojo miesto mere moterimi.

37 metų teisininkė ir vietos tarybos narė V. Raggi vos per kelis mėnesius iškilo iš nežinomybės ir tapo vienu geriausiai žinomų Italijos politikos veidų.

Ši telegeniška tamsiaplaukė yra kylanti prieš isteblišmentą nukreipto populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S), kurį įsteigė komikas Beppe Grillo, žvaigždė.

Jis iškilo kaip geriausiai remiama opozicija centro kairės Demokratų partijos (PD) vadovaujamai premjero Matteo Renzi koalicijai, ir statymas yra labai didelis vos 2009 metais įsteigtam judėjimui.

M.Renzi žvaigždei priblėsus, sėkmė Romoje galėtų būti atspirties taškas prieš visuotinius rinkimus 2018 metais.

„Matome istorinį momentą“, – sakė V. Raggi po birželio 5 dieną įvykusio pirmojo rato, kai ji surinko 35 proc. balsų – daug daugiau nei jos varžovas antrajame rate Roberto Giachetti, gavęs 24 proc. balsų.

Tai buvo nuostabus pasiekimas partijai su labai ribotu organizaciniu aparatu ir, taip pat, moteriai, kuri į politiką atėjo vos prieš penkerius metus.

Tą žingsnį, kaip ji neseniai sakė AFP, paskatino jos sūnaus Matteo gimimas ir jos pasiryžimas siekti, kad vaikas augtų ne tokiame mieste, kurį persekioja prastėjančių tarnybų ir išsikerojusios korupcijos problemos.

Jeigu ji sekmadienį laimės, įstos į išskirtinį dideliems miestams vadovaujančių moterų klubą, kuriam priklauso tokių miestų kaip Barselona, Keiptaunas, Madridas, Paryžius ir Santjagas merės.

Balsavimas Romoje yra dalis visoje šalyje vykstančių rinkimų, per kuriuos virtinė svarbių miestų renka naujus merus.