"Atsižvelgdamas į Rusijos pareigūnų priemones dėl organizacijų, tarp jų - "Amnesty International" ir "Human Rights Watch", deja, nusprendžiau atšaukti savo ... koncertus Maskvoje ir Sankt Peterburge birželio mėnesį", - sakoma M.Knopflerio pareiškime, kuris ketvirtadienį vakare buvo paskelbtas jo interneto svetainėje.

Rusijos pareigūnai pastarosiomis savaitėmis atliko precedento neturinčias kratas daugiau kaip 100-e nevyriausybinių organizacijų, dalyvaujančių ginant žmogaus teises. Rusija tvirtina, kad tai yra įprasti patikrinimai, tačiau jie atrodo susiję su prieštaringai vertinamu įstatymu, kuriuo iš užsienio finansuojamų ir politikoje dalyvaujančių nevyriausybinių organizacijų reikalaujama užsiregistruoti "užsienio agentais".

Šis įstatymas parlamente buvo skubiai prastumtas Vladimirui Putinui pernai gegužę grįžus į Kremlių per precedento neturėjusius protestus prieš 13 metų trunkantį jo valdymą.

JAV valstybės departamentas kratas palygino su "raganų medžiokle".

Gitaristas ir dainininkas M.Knopfleris, kuris koncertavo su "Dire Straits", o paskui pradėjo solinę karjerą, Maskvoje turėjo koncertuoti birželio 7 dieną, o Sankt Peterburge - birželio 8-ąją.

Jis sakė apgailestaujantis, kad turėjo atšaukti pasirodymus dėl politinės situacijos.

"Man visuomet labai patikdavo groti Rusijoje ir labai myliu šią šalį ir žmones. Viliuosi, kad dabartinė atmosfera greitai pasikeis", - sakė jis.

M.Knopflerio sprendimui pritarė opozicijos šalininkai, tarp jų - Antonas Nosikas, kuris yra įsteigęs kelias populiarias naujienų svetaines rusų kalba, o dabar yra "SUP Media", "LiveJournal" savininkės, direktorius žiniasklaidai.

Savo tinklaraštyje jis rašė: "Ne tik kad suprantu Knopflerio sprendimą. Aš jį gerbiu".

Kiti muzikantai koncertais Rusijoje pasinaudodavo kaip proga politinei opozicijai paremti. Tarp tokių atlikėjų yra JAV superžvaigždė Madonna, kuri pernai pareiškė paramą pankgrupei "Pussy Riot" ir, reikšdama paramą gėjų teisėms, dalijo rožines apyrankes Sankt Peterburge, kur vietos valdžia draudžia homoseksualumo propagandą nepilnamečiams.