"Pone Mladičiau,... tada mes tęsime", - sakė pirmininkaujantis teisėjas Alphonsas Orie, atnaujindamas bylos nagrinėjimą Hagos teisme, R.Mladičiui pagaliau atsisėdus ir baigus demonstratyviai traukti dokumentus iš didžiulio portfelio.

Ratko Mladičiaus bylos nagrinėjimas. Liudija Elvedinas Pašičius
"Iki karo mes puikiai leisdavome laiką", - sakė Elvedinas Pašičius prisimindamas laikus, kai buvo 14-metis berniukas ir gyveno Bosnijos šiaurinėje dalyje esančiame Hrvačanio kaime.

"Mes žaisdavome krepšinį ir futbolą, viską darydavome drauge. Musulmonai, kroatai ir serbai - mes visi puikiai leidome laiką, gerbėme vieni kitus", - tęsė liudytojas.

Tačiau viskas pradėjo keistis 1992 metų pavasarį, kai E.Pašičius pirmą kartą pastebėjo karinių automobilių su Jugoslavijos nacionalinės armijos kariais vilkstinę ir karius, kurie sveikinosi su musulmonais serbiškai - iškėlę tris pirštus.

E.Pašičius, kuriam dabar jau 34-eri, turėtų teismui papasakoti apie "naikinimą ir žalą gyventojų turtui, kaimų užpuolimus ir ne serbų persekiojimą", liudytojų sąraše nurodė kaltintojai.

Anksčiau ir kituose teismuose liudijęs E.Pašičius prisimins, kaip buvo atskirtas nuo kitų šeimos vyrų ir liko gyvas per maždaug 150 žmonių žudynes 1992 metų lapkritį Grabovicos kaime Bosnijos šiaurėje.

Serbijoje 2011-ųjų gegužę suimtam 70 metų R. Mladičiui, pramintam "Bosnijos skerdiku", pateikta 11 kaltinimų dėl genocido, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui per karą Balkanuose, nusinešusį 100 tūkst. žmonių gyvybių ir dar apie 2,2 mln. gyventojų pavertusį pabėgėliais.

Gegužės 16 dieną prasidėjęs R.Mladičiaus teismo procesas po dienos buvo sustabdytas dėl procedūrinių pažeidimų.

R.Mladičiui pateikti kaltinimai siejami su žudynėmis Srebrenicoje, kur R.Mladičiaus vadovaujamos Bosnijos serbų pajėgos 1995 metais išžudė beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

R. Mladičius taip pat laikomas atsakingu dėl 44 mėnesius trukusios ir 1995-ųjų lapkritį pasibaigusios Sarajevo apsiausties, per kurią žuvo 10 tūkst. žmonių.

Prokurorai jį sieja su dar maždaug 200 JT taikdarių paėmimu įkaitais ir kaltina tariamai įsakius savo kariams "išvalyti" Bosnijos miestus nuo kroatų, musulmonių ir kitų ne serbų tautybės gyventojų.

R.Mladičius jam pateiktus kaltinimus atmeta. Jeigu Tarptautinis tribunolas buvusiai Jugoslavijai (TTBJ) R.Mladičių pripažins kaltu, jam grėstų laisvės atėmimas iki gyvos galvos.