Rusijos žiniasklaidos priemonės mirga „tarptautiniais stebėtojais“ tituluojamų asmenų pareiškimai, esą „rinkimai“ Donbase vyksta sklandžiai ir be pažeidimų. Savo ruožtu, Ukrainos tarnybos informuoja, kad „stebėtojai“ yra Ukrainoje nepageidaujami asmenys.

„Šiandieniai įvykiai teroristinėse apsiskelbusiose Donecko ir Luhansko respublikose yra prievartos aktas prieš Ukrainos piliečius ir neturi nieko bendra su rinkimais“, - teigiama Ukrainos saugumo tarnybos pareiškime. Be to, tarnyba teigia užfiksavusi daugybę teisinių pažeidimų vietos gyventojų atžvilgiu, priešingai vadinamųjų „stebėtojų“ pareiškimams.

Už balsą duoda „socialinę kortą“

Kaip skelbia UNIAN, „rinkimai“ Luhanske vyksta keistoje atmosferoje. Anot naujienų agentūros, vietos gyventojai skatinami balsuoti „socialinėmis kortomis“: be šių „rinkimų“ dieną dalijamų dokumentų žmonės esą nebegalės gauti socialinių išmokų, pensijų ar net medicininės pagalbos.

Tokią informaciją UNIAN suteikė visuomeninė organizacija „Postup“.

Žinoma, vien baimės dėl socialinių garantijų balsavimo aktyvumui nepakanka, Žurnalistas iš Lenkijos Piotras Andrusieczko „Facebook“paskelbė nuotraukas iš vietų, kur vyksta „rinkimai“. Lyg tyčia, prie rinkimų apylinkės galima prisipirkti daržovių už juokingą kainą: nepriklausomai nuo pasirinktos prekės, kilogramas kainuoja lygiai vieną griviną. 

Prie "rinkimų" apylinkių Rytų Ukrainoje galima rasti ir stebėtinai pigiai pardavinęjamas daržoves (P. Andrusieczko nuotr.)

Skelbiami „rinkimų“ rezultatai

Skelbiama, kad Kijevo valdžios ir Vakarų bendruomenės nepripažįstamus „rinkimus“ laimi separatistų lyderiai.

Kaip praneša UNIAN, vadinamosios Donecko „liaudies respubliks“ premjeru save vadinantis Aleksandras Zacharčenka čia laimėjo „rinkimus“ į „liaudies respublikos“ vadovo postą. Separatistų skelbiamais duomenimis, A. Zacharčenka surinko net 70 proc. balsų.

Panašia proporcija jo vadovaujamas blokas esą laimėjo ir rinkimus į Donecko „liaudies respublikos“ parlamentą.

„Stebėtojų“ gretose – Kremliaus marionečių atstovai

Prorusiški separatistai rytinėje Ukrainoje rengia rinkimus, kuriuos Kijevas ir Vakarų šalys paskelbė neteisėtais.

Šeštadienį „tarptautinių stebėtojų“ delegacija atvyko į Donbaso regioną stebėti vadinamosiose Donecko ir Luhansko liaudies respublikose sekmadienį vyksiančių rinkimų. 300 asmenų atvyko iš tokių šalių kaip Rusija, Pietų Osetija, Serbija, Juodkalnija, Izraelis, JAV, Prancūzija. Tarp jų Rusijos Valstybės Dūmos, Europos Parlamento ir nacionalinių parlamentų, politinių partijų, judėjimų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Tarp atvykusių į Donbasą stebėti rinkimų - Rusijos Valstybės Dūmos deputatas ir partijos "Rodina" lyderis Aleksejus Žuravliovas, Austrijos "Konservatyviosios reformatorių partijos" narys Evaldas Stadleris, Italijos partijos "Forza Italia" atstovė Alessandra Mussolini, Vengrijos parlamento tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Martonas Gyongyosas. Vokietijos mėnesinio žurnalo "Zuerst" vyriausiasis redaktorius Manuelis Ochsenreiteris, Čekijos senatorius Jaroslavas Dubrava.