Rinkimai turi įkvėpti naujos gyvybės sistemai, pagal kurią lyderis veteranas Nursultanas Nazarbajevas mainais į rekordinį ekonominio klestėjimo dešimtmetį paaukojo politines laisves.

Dėl to kilusi socialinė įtampa sprogo gruodį, kai per streikavusių naftos pramonės darbininkų ir saugumo pajėgų susirėmimus žuvo 16 žmonių. Tai buvo didžiausias kraujo praliejimas šioje išteklių turtingoje, bet autoritariškoje šalyje nuo pat Sovietų Sąjungos žlugimo.

71 metų prezidentas, kuris valdo nuo 1989-ųjų ir kurį pakeisiančio žmogaus vis dar nematyti, sostinėje Astanoje atidavęs savo balsą sakė, kad šie rinkimai reiškia "didelį išbandymą".

"Esu tikras, kad kazachų liaudis teisingai pasirinks dėl savo ateities, dėl šalies vystymo, dėl ramybės mūsų bendroje šalyje", - sakė N.Nazarbajevas, buvęs metalo pramonės darbuotojas. Šie komentarai buvo paskelbti jo interneto svetainėje.

Priėmus naujas taisykles, kurios pirmą kartą numato, kad antroje vietoje likusi politinė jėga taip pat gaus vietų parlamente, net jei surinks mažiau nei 7 proc. balsų, N.Nazarbajevo partijai "Nur Otan" ("Tėvynės šviesa") iššūkį meta šešios partijos.

Socialinių ir politinių tyrimų instituto apklausa parodė, kad "Nur Otan" turėtų gauti daugiau kaip 80 proc. balsų - tik kiek mažiau nei 88 proc., kuriuos gavo per praėjusius parlamento rinkimus 2007 metais.

Rimčiausia jos varžovė, kuri turėtų gauti maždaug 7 proc. balsų, yra "Ak Žol" ("Šviesusis kelias"), kurį remia daugiausia verslo žmonės ir vidurinioji klasė, ir kuris vengia atviros N.Nazarbajevo kritikos.

Opozicinė Visos šalies socialdemokratų partija (OSDP), kuri, kaip tikimasi, liks trečioje vietoje, pažadėjo išvesti žmones į gatves, jei valdžia klastos rinkimų rezultatus.

Šalies rinkėjai, kurių iš viso yra 9,2 mln., turi išrinkti 98 deputatus į 107 vietų Mažilisą - žemuosius parlamento rūmus. Kitus devynis deputatus, atstovaujančius įvairioms Kazachstano etninėms grupėms, pirmadienį išrinks liaudies asamblėja.

Rinkimų apylinkės bus uždarytos 15 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku, o pirmieji balsavusiųjų apklausos rezultatai turėtų būti paskelbti 18 val. Grinvičo (20 val. Lietuvos) laiku.

Reuters/Scanpix nuotraukos

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją