Niujorko meras Billas de Blasio įspėjo, kad vairuotojams draudžiama važiuoti keliais. Pagal prognozes, pūga dar turėtų stiprėti.

Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo pranešė, kad Niujorko ir jo rajono Long-Ailendo ribose bus sustabdytas geležinkelio traukinių ir antžeminio metro judėjimas. Paprastas metro veiks, tačiau jo darbo režimas bus sumažintas.

Tuo tarpu tūkstančiai vairuotojų, pradedant nuo Kentukio ir baigiant Pensilvanija, yra įstrigę užmiesčių keliuose.

Žmonės raginami likti namuose.

SVARBIAUSI FAKTAI SKAIČIAIS:

- Devyni žmonės žuvo (šeši žuvusieji Šiaurės Karolinoje, du – Virdžinijoje, vienas – Kentukyje);

- 11 valstijų paskelbta nepaprastoji padėtis: Džordžija, Tenesis, Pensilvanija, Merilandas, Kentukis, Šiaurės Karolina, Naujasis Džersis, Niujorkas, Delaveras, Virdžinija. Vašingtonas paskelbė „sniego ekstremaliąją padėtį“.

- Meteorologai praneša, kad kai kuriose srityse iškris apie 18-40 colių (apie 35-102 cm) sniego.

-Norfolke – vėjo gūsiai iki 55 mylių per valandą, kas yra lygu 88 km/h arba 24m/sek greičiui.

-989 eismo įvykiai ir 793 kelyje įstrigę automobiliai automobiliai, praneša Virdžinijos policijos departamentas.

- FlightAware.com praneša, kad 8600 skrydžiai buvo atšaukti nuo penktadienio vakaro iki sekmadienio.

-200 tūkst. vartotojų iš 13 valstybių liko be elektros dėl pūgos, atsižvelgiant į įvairių energetikos įmonių pranešimus. Apie 140 tūkst. vartotojų - iš Karolinos.

-38 mln. žmonių įspėjami dėl pūgos keliamo pavojaus.

Dar penktadienio vakarą pranešta, kad JAV sostinėje ir apylinkėse per trumpą laiką nuo ryto prisikaupė iki dviejų pėdų (61cm) sniego, pučiant žiauriems vėjams ir siautėjant akinantiems škvalams, nurodo orų specialistai.

Dėl pūgos penktadienio vidurdienį darbą nutraukė federalinė vyriausybė. Kai kuriose valstijose taip pat imtasi priemonių, pietuose Kentukio gubernatorius taip pat pranešė uždarąs vyriausybės įstaigas.

CNN praneša, kad šis gamtos reiškinys gali paveikti iki 85 milijonų žmonių. Apie tai, kad pūgos siautėjimą patiria dešimtys milijonų gyventojų, o dar daugiau jų kenčia nuo apledėjimo ir kitokių pavojingų sąlygų, informuoja ir Nacionalinė orų tarnyba.

Sekmadienio naujienos

Kai kuriose vietose pusnų aukštis siekia 102 cm.

Jau pranešta apie 18 mirčių - žmonės žuvo daugiausiai avarijų metu.

Daugiau nuotraukų ir naujienų galite rasti „Twitter“ platformoje, ieškodami grotažymės #snowmageddon2016.

Žmonės perspėjami likti namie, apsirūpinti maistu. Jei visgi privaloma nusikasti sniegą, patariama kuo šilčiau apsirengti ir nepersistengti - skaičiuojama, kad Amerikoje dirbdami šį darbą per metus nuo širdies smūgio miršta apie 100 žmonių. Rekomenduojama šį darbą atidėti, jei neseniai valgėte ar rūkėte.

Du pagrindiniai Vašingtono oro uostai - Ronald Reagan Washington National ir Dulles International - tikėtina, sekmadienį nedirbs. Kai kurie mažesni oro uostai svarsto galimybę atnaujinti bent keletą skrydžių.

Dar didesnį nerimą kelia tai, kad New Jersey ir kitose pakrantės teritorijose smarkiai pakilo vandens lygis.