Kreipimesi į TRKK prezidentą, kurį deputatai perdavė agentūrai BNS, viliamasi, jog J.Kellenbergeris, "atsižvelgdamas į labai sunkią Bartoševičiaus padėtį, pasinaudos Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto mandatu ir imsis skubių priemonių, kad areštuotasis būtų išgelbėtas".

Pasak deputatų, "tai, be abejo, padėtų atsisakyti vis stiprėjančių kaltinimų kai kurioms teisių gynimo ir humanitarinėms organizacijoms, tarp jų - ir Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus Komitetui, kad jos laikosi dvejopų standartų politikos dėl ginkluotų konfliktų Pabaltijyje aukų".

"Mes ne kartą kreipėmės šiuo klausimu į TRKK per jo Maskvos delegaciją. Deja, visi patikinimai ir pažadai pakibo ore. TRKK atstovai ne karto nepalankė kalėjime sunkiai sergančio nekalto žmogaus, nors jis yra ginkluoto konflikto auka, ir šia prasme turi teisę tikėtis Raudonojo Kryžiaus pagalbos", pažymi parlamentarai.

Anot Valstybės Dūmos deputatai primena, kad 72-erių metų L. Bartoševičius - antrosios grupės invalidas, sergantis keliomis ligomis. Labiausiai jį kamuoja depresija, sukelianti savižudybės nuotaikas.

Laišką pasirašė Dūmos komunistų frakcijos ir Rusijos komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas, Dūmos Agrarinės grupės vadovas Nikolajus Charitonovas, komunistas Ivanas Melnikovas, taip pat Vasilijus Iveris, Georgijus Maitakovas ir Pavelas Burdukovas iš frakcijos "Rusijos regionai".

Šiuo metu Lietuvos apeliacinis teismas svarsto L.Bartaševičiaus ir penkių kitų nuteistųjų sausio 13-sios byloje skundus.