Policijos pareigūnai teigia, kad duomenys rasti įtariamo teroristo Salaho Abdeslamo (jis buvo teroristinių išpuolių Paryžiuje ir Briuselyje organizatorius) nešiojamame kompiuteryje, leidžia daryti išvadą, kad teroristai planuoja išpuolius prieš Anglijos ir Rusijos rinktinių sirgalius, kurie birželio 11 dieną rinksis Marselio mieste.

Baiminamasi, kad minėtojo teroristo pasekėjai, nepaisydami fakto, kad jų idėjinis lyderis ir sučiuptas, kruvinų planų neatsisakys.

Jungtinės Karalystės žvalgyba taip pat nerimauja, kad „Islamo valstybė“ į Anglijos ir Rusijos futbolo gerbėjus gali nusitaikyti jiems mėgaujantis gėrimais baruose, esančiose už oficialios gerbėjų zonos ribų.

Štai ką sako vienas įtakingas neįvardytas britų žvalgybos pareigūnas:

„Mus labiausiai baugina tai, ką jie gali suplanuoti už saugumo zonų ribų. Baruose bus pilna laimingų, apgirtusių žmonių, kurie gali būti itin lengvas taikinys. Intensyviai bendradarbiaujame su kolegomis iš Prancūzijos.

Skelbiama, kad nešiojamame kompiuteryje pareigūnai aptiko nemažai informacijos ir nuotraukų, susijusių su istorine Marselio vieta „Old Port“ , kur rinksis ir Anglijos rinktinės gerbėjai.

Kompiuteryje taip pat buvo informacijos, leidžiančios daryti išvadą, kad planuojama anglų futbolo sirgalius šaudyti automatiniais šautuvais, išpuolius rengs savižudžiai sprogdintojai, galbūt netgi bus pasitelkti cheminiu ginklu aprūpinti bepiločiai.

Dešimtys tūkstančių futbolo sirgalių iš Anglijos planuoja užtvindyti Marselio „Old Port“ teritoriją. Oficiali Europos futbolo čempionato fanų zona, kur bilietų į rungtynes neturintys anglų rinktinės sirgaliai galės stebėti žaidimą didžiuliame ekrane, bus įkurta visai šalia „Prado Beach“.

Prancūzijoje po teroristinių išpuolių Paryžiuje lapkritį vis dar galioja didžiausias terorizmo pavojaus lygis. Pareigūnai neslepia: nors per Europos futbolo čempionatą ir bus ypatingai rūpinamasi sirgalių zonų ir stadionų apsauga, visų netoliese esančių barų saugumu pasirūpinti praktiškai neįmanoma.

S. Abdeslamo nešiojamąjį kompiuterį policijos pareigūnai konfiskavo per reidą Briuselyje kovo mėnesį. Po kelių dienų jis buvo pašautas į koją ir Briuselio Molenbeko rajone sulaikytas.

Po jo sulaikymo Belgijos sostinėje per teroristinius išpuolius oro uoste ir metro žuvo 32 žmonės. Pareigūnai spėja, kad S. Abdeslamas prisidėjo kurpiant jų planus.

Saugumo šaltinis iš Belgijos prieš kelias sakė, kad Marselio „Old Port“ – vienas iš potencialių taikinių, apie kurios užsimenama nešiojamame kompiuteryje rastose bylose.

„Tai leidžia daryti išvadą, kad teroristai planuoja išpuolių prieš futbolo sirgalius, susirinkusius stebėti Anglijos ir Rusijos rinktinių dvikovos.

S. Abdeslamas sulaikytas, tačiau laisvėje nemažai jo pasekėjų, kuriems netrūksta fanatizmo ir ryžto smogti. Anglijos ir Rusijos rinktinių gerbėjai akivaizdus taikinys, nes abiejų šalių pajėgos kovoja su „Islamo valstybe“ Sirijoje ir Irake“, – teigia šaltinis.

„Kompiuteryje esančiose bylose užsimenama ir apie bepiločius, tačiau iki galo taip ir neaišku, ar juos planuojama panaudoti rengiant išpuolius. Vienas iš variantų – jais teroristai gali skraidinti cheminį ginklą“, – sako šaltinis.

„Žymiai didesnė tikimybė, kad bus surengtas ne itin įmantrus išpuolis prieš tūkstančius futbolo sirgalių baruose. Daugiausia vertingos informacijos gavome iš teroristo kompiuteryje skelbiamos testamento“, – tvirtina šaltinis ir priduria, kad kompiuteryje esantys duomenys bus labai svarbūs įrodymai kitais metais prasidėsiančiame S. Abdeslamo teisme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)