„Jeigu Rusijos armija žudys žmonės Sirijoje, tada žudykite jų žmones. Ir jeigu jie žudys mūsų karius – žudykite jų karius. Akis už akį“, – grupuotės „al Nusra Front“ vadovas Abu Mohamedas al Jolani sakė pirmadienio vakarą paskelbtame garso įraše.

Dar praėjusią savaitę skelbta, kad Sirijos sukilėlių grupuotės susivienijo kovai prieš rusų pajėgas. Apie 40 Sirijos sukilėlių grupuočių apsijungė į aljansą kovai su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis. Jos kaltina rusus civilių „žudynėmis“ Homse ir grasina kerštu.

„Rusijos karinė agresija“ yra „atvira okupacija“, o visos okupacinės jėgos yra „teisėti taikiniai“, – sakoma pareiškime, kurį pasirašė nuosaikios sukilėlių grupuotės bei radikalūs islamo daliniai „Ahrar al-Sham“ ir Djaish al-Islam“.

„Nusra“ fronto tarp pasirašiusiųjų nebuvo. Arabų TV stotis „Al Jazeera“ pranešė, kad sukilėlių grupuotės pasirašė susitarimą, kuriame raginama pradėti bendras atakas prieš Rusijos ginkluotąsias pajėgas.

Pareiškime smerkiamas „Rusijos ir Irano aljansas“, kurio tikslas yra okupuoti Siriją.

Pranešama apie Damaske apšaudytą Rusijos ambasadą

Rusijos ambasada Damaske apšaudyta iš minosvaidžių. Kaip antradienį praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi ambasados darbuotojo pateikta informacija, per apšaudymą ambasados darbuotojai nenukentėjo.

„Dvi minos nukrito Rusijos ambasadai Damaske priklausančioje teritorijoje. Nukentėjusiųjų tarp diplomatinės misijos darbuotojų nėra. Patirti materialiniai nuostoliai“, – pranešė jis.

Kaip rašo newsru.com, įvykio liudininkas informavo, kad dar kelios minos sprogo šalia vietos, kur vyko Rusijos veiksmams Sirijoje remti skirta akcija.

„Minos nukrito toje vietoje, kur vyksta taiki demonstracija, skirta Rusijos veiksmams Sirijoje remti. Yra sužeistųjų. Teritorija, kur sprogo minos, aptverta“, – sakė liudininkas.

Naujienų agentūra „Associated Press“ savo ruožtu praneša, kad Sirijos sostinės Damasko rajone, kur įsikūrusi Rusijos ambasada, sprogo du artilerijos sviediniai.

Rusija pradėjo antskrydžius Sirijoje praėjusio mėnesio pabaigoje.

Oficialiai Rusijos atakos yra nukreiptos prieš „Islamo valstybės“ džihadistus, tačiau visi ženklai rodo, kad Maskva pirmiausiai taikosi į Sirijos sukilėlius, kad paremtų savo sąjungininką prezidentą Basharą al Assadą.

Maskva: tai yra teroro išpuolis

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pareiškė, kad anksčiau šią dieną įvykdytą šalies ambasados Damaske apšaudymą Maskva laiko teroro išpuoliu, antradienį pranešė naujienų agentūra RIA.

„Akivaizdu, kad tai yra teroro aktas, kuriuo tikriausiai siekiama įbauginti kovos su terorizmu šalininkus“, – agentūra citavo S.Lavrovo žodžius prieš derybas su Jungtinių Tautų specialiuoju pasiuntiniu Sirijai Staffanu de Mistura.

Dvi raketos arba minosvaidžio sviediniai smogė Rusijos ambasados kompleksui Damaske antradienį, kai šalimais vyko demonstracija, per kurią buvo reiškiamas palaikymas Maskvos vykdomai aviacijos kampanijai Sirijoje. Pranešimų apie nukentėjusius žmones arba pastatams padarytą žalą kol kas nebuvo.

Apie 300 žmonių buvo susirinkę į demonstraciją, palaikydami neseniai pradėtą Rusijos karinę intervenciją Sirijoje, kai driokstelėjo sprogimai ambasados komplekse Mazraato rajone, sakė ten esantys naujienų agentūros AFP reporteriai, pridūrę kad tas incidentas buvo raketų ataka.

Demonstrantai mojavo Rusijos vėliavomis ir laikė dideles Rusijos prezidento Vladimiro Putino nuotraukas.

Padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad raketos buvo paleistos iš sostinės rytinių pakraščių, kur yra įsitvirtinę islamistai sukilėliai.

Rusijos ambasada jau anksčiau buvo tapusi apšaudymų taikiniu.

Rugsėjo 21 dieną, likus devynioms dienoms iki Rusijos bombardavimo kampanijos Sirijoje pradžios, Maskva pareikalavo „konkrečių veiksmų“ po to, kai vienas sviedinys sprogo jos ambasados komplekse.

Gegužę vienas žmogus žuvo šalia ambasados per apšaudymą iš minosvaidžių. Dar trys žmonės buvo sužeisti balandį, minosvaidžių sviediniams pataikius į ambasados kompleksą.

Ragino nutraukti aviacijos smūgius prieš nuosaikiuosius Sirijos sukilėlius

Europos Sąjunga pirmadienį pareikalavo, kad Rusija „nedelsdama“ nutrauktų aviacijos smūgius prieš nuosaikiąsias Sirijos sukilėlių grupuotes ir perspėjo, kad prie Maskvos palaikomo prezidento Basharo al Assado tvari taika neįmanoma.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini pavadino Rusijos karinę intervenciją Sirijoje nepageidautinu „žaidimo taisyklių pasikeitimu“, kuris kelia pavojų taikos pastangoms ir didina susidūrimų su „Islamo valstybės“(IS) džihadistų objektus atakuojančiais Vakarų lėktuvais riziką.

„Pastarieji Rusijos kariuomenės smūgiai, kurie peržengia kovos su Daesh (IS) ir kitomis JT įvardintomis teroristinėmis grupuotėmis ribas, taip pat yra ir prieš nuosaikiąją opoziciją, kelia didelį susirūpinimą ir nedelsiant privalo būti nutraukti“, – sakoma ES 28 šalių užsienio reikalų ministrų pareiškime.

„Toks karo veiksmų eskalavimas gali pailginti konfliktą, sužlugdyti politinį procesą, apsunkinti humanitarinę padėtį ir sustiprinti radikalėjimą“, – nurodoma jame.

Ketvirtadienį numatytame ES viršūnių susitikime daugiausia dėmesių turėtų susilaukti Sirijos konfliktas, per kurį žuvo maždaug 250 tūkst. žmonių ir maždaug 12 mln. žmonių – pusė šalies gyventojų – buvo priversti palikti savo namus.

Daugelis jų jau neteko vilties, kad karas kada nors baigsis, ir pabėgo iš šalies, norėdami pradėti naują gyvenimą Europoje. Dėl kilusio pabėgėlių antplūdžio Europa išgyvena didžiausią pabėgėlių krizę po Antrojo pasaulinio karo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį pareiškė, kad Rusijos kariniai veiksmai Sirijoje turėtų „stabilizuoti teisėtą valdžią ir sudaryti sąlygas politiniam kompromisui surasti“.

Rusija, kuri tvirtina Sirijoje atakuojanti tik IS „teroristinius“ objektus, turi svarbių karinių bazių šalyje ir remia B.Assadą, kaip ir ankstesnį šalies vadovą jo tėvą, jau daug dešimtmečių jų kovoje su visais jų priešais.

Tuo metu Maskvoje Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos lėktuvai per praėjusią parą Sirijoje atakavo 53 taikinius.

Rusijos naikintuvai bombardavo taikinius Chamos, Chomso, Latakijos ir Idlibo provincijose ir ten naikino „teroristų“ vadavietes, gynybines pozicijas, mokymo stovyklas ir ginklų sandėlius, sakoma kariuomenės pareiškime.

Remiantis pranešimu, tos atakos gerokai išardė IS kovotojų tiekimo grandinę.

ES užsienio reikalų ministrai, savo ruožtu, paragino Rusiją „telkti savo pastangas prie bendro tikslo – konflikto sprendimo politiniu keliu“.

Tam, pasak jų, reikia „taikaus ir visaapimančio pereinamojo proceso“, tačiau vis dar nežinia, ar B.Assadui jame yra numatytas koks nors vaidmuo, ir tai atspindi ryškius ministrų nesutarimus dėl artimiausios jo ateities.

Kalbant apie ilgalaikę perspektyvą, ministrai sutarė, kad jam nėra vietos Sirijoje.

„Negali būti tvarios taikos Sirijoje tol, kol joje liks dabartinė vadovybė ir tol, kol nebus atsižvelgta į visų Sirijos visuomenės dalių teisėtus lūkesčius iš skriaudas“, – sakoma pareiškime.