Manoma, kad Kh.Saidas pernai šiaurės vakarų Pakistane organizavo kalėjimo užpuolimą, per kurį išvaduota daugiau nei 400 kalinių, taip pat išpuolį prieš Pakistano oro pajėgų bazę.

H.Mehsudas, už kurio galvą JAV vyriausybė buvo pažadėjusi 5 mln. dolerių, buvo palaidotas penktadienį vakare. Jis žuvo kartu su keturiais savo bendražygiais, kai jų automobilį Šiaurės Vaziristane apšaudė bepilotis lėktuvas.

Pasak „al Jazeera“, jie žuvo po 25 Talibano lyderių susitikimo, kuriame buvo tariamasi apie derybas su vyriausybe.

Bepiločiai lėktuvai paleido keturias raketas į kompleksą Danda Darpa Chelio kaime, esančiame už penkių kilometrų nuo Miranšaho, sakė Pakistano pareigūnai.

Lyderio žūtis tapo skaudžiu smūgiu grupuotei „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), susijusiai su kai kuriomis per kelerius pastaruosius metus didžiausią atgarsį sukėlusiomis atakomis Pakistane, įskaitant 2008 metais įvykdytą sprogdinimą Islamabado viešbutyje „Marriott“ ir mėginimą nužudyti moksleivę aktyvistę Malalą Yousafzai praeitais metais.

Genčių nariai šeštadienį apšaudė JAV bepilotį lėktuvą, žemai praskridusį virš tos vietos, kurioje buvo nukautas H.Mehsudas, tuo tarpu turgus Šiaurės Vaziristano pagrindiniame mieste Miranšahe, kuriame dažniausiai būna pilna žmonių, buvo neįprastai ištuštėjęs.

„Vietos žmonės įbauginti. Hakimullah Mehsudo žūtis sukėlė netikrumą. Visi kalba apie Talibano kerštą“, – krautuvininkas Tariqas Khanas sakė naujienų agentūrai AFP.

H.Mehsudo žūtis tapo jau trečiuoju dideliu smūgiu, kurį Jungtinės Valstijos sudavė TTP per šiuos metus: gegužę per bepiločio lėktuvo antskrydį buvo nukautas antrasis pagal rangą grupuotės narys Wali ur Rehmanas (Valis Rehmanas), o praėjusį mėnesį Afganistane buvo sučiuptas kitas aukšto rago talibų vadeiva.

TTP aukščiausioji šura – sprendimus priimanti taryba – šeštadienį susirinko spręsti, kas turėtų vadovauti šiai menkai organizuotai kovotojų grupuočių koalicijai, susikūrusiai po 2007 metais Pakistano kariškių surengto kruvino reido prieš Raudonąją mečetę Islamabade, tapusią ekstremistų veiklos židiniu.

„Aukščiausiosios šūros nariai priima visų šuros narių ir aukštųjų vadų nuomones, – vienas iš Talibano vadų sakė AFP. – Sprendimui priimti gali prireikti daugiau laiko, nes šuros nariai nuolat keičia susitikimų vietą.“

Tokia strategija įprasta kovotojams genčių rajonuose, siekiant išvengti smūgių iš JAV bepiločių lėktuvų, kurie beveik nuolat sukiojasi padangėje.

Po šešerių kruvinų TTP sukilimo metų, nusinešusių tūkstančius karių, policininkų ir civilių gyvybių, vyriausybė atsargiai mėgina pradėti derybas su kovotojais.

Dėl taikos derybų abejojama

Prieš pat H.Mehsudo žūtį vyriausybė jau buvo pranešusi, kad „dialogo procesas“ su Talibanu prasidėjo, bet oficialių derybų dar nebuvo.

Islamabade FATA tyrimų centre dirbantis Pakistano genčių regiono ekspertas Saifullah Khan Mehsudas sako, kad dėl Talibano vado nužudymo taikos procesas kurį laiką bus nutrūkęs, bet galiausiai ši aplinkybė gali pasirodyti esanti palanki.

„Žinoma, kurį laiką bus, tikriausiai, <...> raginimų nutraukti dialogo procesą, bet ilgainiui tokios nesantaiką kurstančios asmenybės, kaip Hakimullah Mehsudas, nebuvimas sudarys sąlygas, palankesnes taikos deryboms“, – sakė jis.

Kai per bepiločio ataką 2009-ųjų rugpjūtį buvo nukautas TTP steigėjas Baitullah Mehsudas, po įnirtingos kovos dėl valdžios vadovavimą perėmė H.Mehsudas.

Dar 2010 metais buvo pranešimų apie H.Mehsudo žūtį, bet jis vėl pasirodydavo vaizdo įrašuose, kuriuose buvo šaipomasi iš Vakarų ir raginta rengti daugiau išpuolių prieš JAV objektus.