„Mes su ponu prezidentu (V. Putinu) žemėlapyje aptarėme šį klausimą“, – sakė jis per spaudos konferenciją po Rusijos ir Turkijos derybų.

„Ir (derybų) procese Astanoje tai yra vienas svarbiausių aptariamų klausimų, – pridūrė jis. – Tikiuosi, kad toji deeskalavimo zona bus priimta, ir bus pajudėta toliau sprendžiant šį klausimą“.

R. T. Erdoganas dar patikslino, kad toji zona apims Idlibo provinciją.

„Tai Idlibo provincija. Šiandien šioje provincijoje prisiglaudė pabėgėliai iš Alepo“, – sakė jis.

„Be to ir Idlibe, deja, būna kai kurių problemų, – tęsė Turkijos prezidentas. – Ten jau buvo deeskalavimo zona. Tikimės , kad ši deeskalavoimo zona išliks ir toliau“.

V. Putinas pareiškė, kad ir JAV palaiko mintį dėl deeskalavimo zonos kūrimo.

„Mes vakar telefonu su ponu (Donaldu) Trumpu aptarėme šią temą ir kaip aš supratau, amerikiečių administracija palaiko šias idėjas“, – sakė V.Putinas.

Kontrolės šiose zonos klausimas dar svarstytinas atskirai, nurodė Rusijos prezidentas.

„Kaip bus kontroliuojamas atitinkamo režimo laikymasis tose zonose – atskirų derybų klausimas“, – pažymėjo jis.

„Jeigu bus deeskalavimo zonos, tai ir aviacija ten neveiks, su sąlyga, kad tose zonose nebus jokio karinio aktyvumo“, – pabrėžė V. Putinas.

Paklaustas, kam atėjo į galvą kurti tokias zonas, V. Putinas atsakė, kad tokia mintis „gimė aptariant visas subtiliausias problemas su mūsų partneriais Turkijoje, Irane ir pačioje Sirijoje“. „Kaip aš jau sakiau, ir iš Jungtinių Valstijų mes girdėjome analogiškų siūlymų“, – pridūrė jis.

V. Putinas: Rusija ir Turkija normalizavo partnerystę

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigia, kad jo šalies santykiai su Turkija normalizavosi ir vėl yra tokie, kokie buvo seniau. „Mes užtikrintai galime pasakyti, kad (santykių) atkūrimo etapas baigėsi“, - pareiškė jis trečiadienį po susitikimo su R. T. Erdoganu.

Partnerystė tarp šalių, anot V. Putino, vėl yra normali. R. T. Erdoganas pabrėžė abiejų pusių kontaktus ir sakė esąs patenkintas politiniais santykiais.

Turkijai 2015 metais numušus Rusijos naikintuvą, Maskva paskelbė sankcijas Ankarai, be kita ko, žemės ūkio sektoriuje. Tačiau jau prezidentų susitikime kovą buvo sutarta vėl leisti importuoti kai kurias daržovių rūšis. V. Putinas dabar sakė, kad buvo aptartos galimybės toliau švelninti embargą.