„Noriu paskelbti gerų žinių“, – žiniasklaida citavo R. T. Erdogano pareiškimą per Ramadano pasninko nutraukimo vakarienę, surengtą šeštadienį Kiliso provincijoje prie sienos su Sirija.

„Ketiname padėti mūsų draugams sirams, pasiūlydami galimybę jiems panorėjus įgyti Turkijos pilietybę“, – sakė jis.

Vidaus reikalų ministerija netrukus paskelbs, kaip veiks natūralizacijos procedūra, pridūrė R. T. Erdoganas, nepateikdamas daugiau detalių.

„Laikome jus savo broliais ir seserimis – jūs nesate toli nuo tėvynės, tik toli nuo savo namų ir žemės, – prezidentas sakė grupei sirų pabėgėlių Kilise. – Turkija irgi yra jūsų tėvynė.“

Turkija yra priėmusi per 2,7 mln. pabėgėlių iš konflikto krečiamos Sirijos, bet Ankara atsisakė jiems suteikti pabėgėlių statusą, įvardydama tuos žmones „svečiais“.

Tik nedaugeliui sirų buvo suteikti leidimai dirbti ir gyventi Turkijoje.

R.T.Erdogano pareiškimas išprovokavo debatų bangą socialiniuose tinkluose, o daugelis turkų internautų reiškė abejones, ar toks sumanymas tikrai geras.

„Pilietybės suteikimas neturėtų priklausyti nuo vieno žmogaus noro. Mums reikia referendumo!“ – rašo „Twitter“ vartotojas Mahometas Mahometas.

Kiti kritikai kėlė prielaidą, kad tokiu žingsniu R. T. Erdoganas ketina susikurti dėkingų sirų rinkėjų armiją, kuri palaikytų jo planus sustiprinti prezidento galias.