R. T. Erdoganas išreiškė viltį, kad NATO valstybės palaikys Turkijos kovą su „visomis teroristinėmis grupuotėmis“, tarp jų ir su Kurdistano darbininkų partija (PKK), „Islamo valstybės“ džihadistaiss ir nepavykusio liepos 15-osios perversmo Ankaroje organizatoriais.

Jis paragino Europos Sąjungą sugriežtinti požiūrį į PKK, kurią Briuselis yra įtraukęs į teroristinių grupuočių sąrašą, tačiau kurios nariai, pasak R.T.Erdogano, gali laisvai klajoti po Bendrijos teritoriją.

„Tie, kurie dvejoja dėl teroristinių organizacijų, anksčiau ar vėliau patys sulauks jų smūgio“, – kalbėjo Turkijos lyderis.

Turkija yra NATO narė nuo 1952 metų, tačiau jos planus prisijungti prie Europos Sąjungos atitolina nesutarimai dėl itin griežto susidorojimo su įtariamais šios vasaros perversmo organizatoriais ir rėmėjais.

Savaitgalį R. T. Erdoganas užsiminė, kad Turkija gali dėtis prie Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos – laisvo saugumo ir ekonomikos bloko, kuriam vadovauja Rusija ir Kinija ir kuris kartais yra laikomas rytiniu NATO varžovu.

Tačiau NATO susitikime apie tai R. T. Edoganas nekalbėjo.

Tuo metu Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pabrėžė NATO „solidarumo“ su Turkija svarbą ir pareiškė, kad Ankara „turi teisę“ traukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, atsakingus už perversmo organizavimą.

Vieno olandų įstatymų leidėjo paragintas pasmerkti Ankarą dėl susidorojimo su pučo rėmėjais, daugiau nei 35 tūkst. žmonių suėmimą, J.Stoltenbergas atsakė, jog jau perspėjo Turkijos vadovus, kad visos jų taikomos priemonės turi atitikti įstatymus.

NATO vadovas džiaugėsi Turkijos ir Europos Tarybos bendradarbiavimu dėl teisinių priemonių taikymo po perversmo, sakydamas, kad tai turėtų būti „svarbus įrankis“ įstatymų viršenybei ir žmogaus teisėms užtikrinti.

J. Stoltenbergas neužsiminė apie vadovaujančius postus NATO užimančius turkų pareigūnus, kurie, remiantis jo praėjusios savaitės pranešimu, po nepavykusio perversmo paprašė prieglobsčio.

Tačiau generalinis sekretorius pridūrė, kad tikisi daugiau garantijų iš NATO narių, kurios padėtų Turkijai tvarkytis jos neramiame pasienyje, papildomai prie dabar vykdomų žvalgybos skrydžių ir raketinių sistemų dislokavimo prie Sirijos sienos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)