„Gali būti“, – atsakė R.T.Erdoganas, kai per interviu su televizija „al Jazeera“ buvo paklaustas, ar kitos šalys gali būti susijusios su perversmu.

„Guleno organizacija, taip sakant, turi kitą aukštesnį protą, ir ateis laikas, kai tie ryšiai bus iššifruoti“, – pridūrė jis.

Paragino „žiūrėti savo reikalų“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį paragino Prancūzijos užsienio reikalų ministrą Jeaną-Marcą Ayrault „žiūrėti savo reikalų“, kai šis perspėjo Ankarą dėl griežtų veiksmų prieš perversmininkus.

„Jis turėtų žiūrėti savų reikalų. Ar jis turi įgaliojimus skelbti tuos pareiškimus apie mano asmenį? – Neturi. Jeigu jis nori demokratijos pamokos, jis gali labai lengvai gauti demokratijos pamoką iš mūsų“, – R. T .Erdoganas sakė duodamas interviu televizijai „al Jazeera“.

J.-M. Ayrault paragino išsaugoti įstatymų viršenybę Turkijoje po sužlugdyto perversmo, sakydamas, kad tie neramumai „nėra neužpildytas čekis ponui Erdoganui“ nutildyti savo kritikus.

J. Kerry: JAV palaiko Turkijos kovą su perversmininkais

Jungtinės Valstijos palaiko Turkijos pastangas išardyti mėginimą surengti perversmą prieš jos išrinktą vyriausybę, bet nori, kad būtų laikomasi demokratijos normų, trečiadienį pareiškė valstybės sekretorius Johnas Kerry.

J. Kerry per bendrą konferenciją su sąjungininkų diplomatijos vadovais pakartojo, kad Jungtinės Valstijos palaiko Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybę, šiuo metu vykdančią didelio masto įtariamų pučo šalininkų valymus iš kariuomenės, administracijos ir mokyklų.

„Smerkiame šį perversmą ir aiškiai sakome apie savo troškimą matyti, kad demokratija Turkijoje būtų palaikoma ir klestėtų“, – J. Kerry sakė žurnalistams Vašingtone.

„Visi mes sakėme, kad norime užtikrinti, jog atsakas į perversmą būtų vykdomas visiškai gerbiant demokratiją, kurią mes palaikome“, – pabrėžė jis.

Jungtinės Valstijos nedelsdamos pasmerkė praeitą savaitę Turkijoje mėgintą surengti karinį perversmą, kuris buvo greitai numalšintas, bet aukšto rango pareigūnai iš pradžių tuos įvykius vadino insurekcija, t. y. ginkluotu sukilimu.

Vašingtonas toliau palaiko R. T. Erdogano pastangas atkurti tvarką, bet kartu su kitomis Ankaros sąjungininkėmis, įskaitant NATO nares Europoje, pradėjo reikšti susirūpinimą dėl pernelyg didelio valymų masto.

DELFI primena, kad trečiadienį po susitikimo su šalies Valstybės gynimo taryba Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paskelbė trijų mėnesių nepaprastąją padėtį. Apie tai jis pranešė po susitikimo per spaudos konferenciją.

Ankaroje R. T. Erdoganas sakė, kad po nepavykusio pučo dar yra ženklų, kad neramumai gali pasikartoti. Perversmininkai, anot jo, gali dar turėti planų,

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)