Kremliaus remiamas Čečėnijos vadovas teigia, jog nieko baisaus, kad kai kurie regionai „nori prisijungti prie istorinės tėvynės“, rašo newsru.com.

„Jeigu Krymas ir Donbasas panoro gyventi atskirai nuo Ukrainos ir prisijungti prie istorinės Tėvynės, tai nereiškia, kad jie padarė kažką baisaus. Jeigu Rusija kariautų su Ukraina, Kijeve seniausiai sėdėtų rusų valdininkai. Paimti Donbasą ar Kijevą – juokų darbas“,- pareiškė R. Kadyrovas interviu leidiniui „Izvestii“.

Jis pridūrė, kad „ten nėra karių, ten normalūs žmonės sėdi namuose, tie žmonės, kurie atsimena istoriją, atsimena, kaip jų tėvai ir seneliai žuvo už Tėvynę, už TSRS, jie žino, kad mes – broliai, bet jie šiandien tyli.“

Komentuodamas Ukrainos saugumo tarnybos jam iškeltą bylą, čečėnų lyderis sakė, kad Rusijos priešai jo paiso ir jo bijo. 

„Jie žino, kad bet kada ateisiu ir pabelsiu jiems į langą. Todėl daro viską, kad nė negalvočiau įžengti į Ukrainą, nes mane ten iš karto sulaikytų“, – įsitikinęs R. Kadyrovas.

Kai Kijeve atsiras patriotų, kurie, priešingai nei netikėliai vyriausybėje, „gins savo tautos interesus“, tada „surinksime visas kiaules ir žiurkes, uždarysime į narvą ir žiūrėsime kaip į beždžiones“,- pareiškė R. Kadyrovas.

DELFI primena, kad gruodį paskelbta, jog Rytų Ukrainoje kovoja Čečėnijos karių batalionas „Mirtis“. Teigta, kad dalinyje „Mirtis“, kovojančiame su Ukrainos pajėgomis, yra 300 žmonių, daugiausia – buvusių valstybinių saugumo pajėgų narių tame musulmoniškame regione, kuriame Maskva kariavo du karus su sukilėliais ir kurį dabar valdo Kremliaus remiamas valdytojas Ramzanas Kadyrovas.

Užgrūdinti čečėnų kovotojai, patirties neretai įgiję ir 1994-1996 bei 1999-2000 metų karuose, Rytų Ukrainoje kovojo abiejose pusėse, taip tik dar labiau komplikuodami konfliktą, kuriame, kaip sako Vakarai, dalyvauja rusų kariškiai.

Rusija palaiko Rytų Ukrainos separatistus, bet neigia, kad nusiuntė jiems į pagalbą karių. Kai kurie kovotojai Rytų Ukrainoje pripažįsta, kad yra buvę arba „atostogaujantys“ Rusijos kariškiai. Maskva yra sakiusi, kad bet kokie ten kovojantys rusai yra savanoriai.

Apie gruodžio 4-osios Grozno puolimą

Interviu R. Kadyrovas taip pat pasakojo, kad buvusio Kaukazo maištininkų lyderio Doku Umarovo brolis Ahmedas apgavo separatistus, gruodžio 4 d. užpuolusius Grozną. Tada žuvo 14 teisėsaugos institucijų darbuotojų.

Kaip teigė R. Kadyrovas, Ahmedas Umarovas „pasinaudojo jaunais vaikinais, išsiuntė jiems pinigų ir pasakė – kai tik įžengsite į Grozną ir pradėsite šaudyti, prie jūsų prisijungs daugiau nei 400 separatistų, pradėsite karą, ir visas miestas, visa respublika prie jūsų prisijungs“. Galiausiai užpuolusieji Čečėnijos sostinę nesuprato, kas vyksta (nesulaukę paramos).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (856)