„Prašau, kad mums būtų leista vykti ten ir dalyvauti šiose specialiosiose operacijose“, – interviu radijo stočiai „Russkaja služba novostei“ sakė R. Kadyrovas.

Jis pabrėžė, kad šios iniciatyvos realizavimui būtinas vyriausiojo kariuomenės vado Rusijos prezidento Vladimiro Putino palaiminimas.

„Jei šį prašymą išgirs, mums tai taps švente“, – sakė R. Kadyrovas.

Jo įsitikinimu, kai tik teroristai Sirijoje supras, kad pas juos vyksta kariai iš Čečėnijos, jie labai greitai iš ten pasišalins, rašo newsru.com.

„Mes juos žinome, mes juos čia naikinome, su jais kovojome, todėl jie mus žino“, – patikino jis.

Be to, jo manymu, teroristai kol kas nežino, kas yra tikras karas, nes turėjo reikalų tik su bombardavimais, o karinių veiksmų patirties jie neturi. Čečėnų kariai savo ruožtu esą pasirengę koviniams veiksmams, savanorių atsiranda vis daugiau.

Kol kas Kremlius į šią iniciatyvą niekaip nereaguoja. Rugsėjo 30 d. Rusija Sirijos prezidento Basharo al Assado prašymu pradėjo Sirijoje atakas iš oro. Rusijos gynybos ministerijos pateikiamais duomenimis, atakos nukreiptos tik į „Islamo valstybės“ pozicijas, tačiau Vakaruose vis garsiau kalbama, kad tikrasis Rusijos taikinys – JAV remiami sukilėliai.

Interviu radijo stočiai R. Kadyrovas taip pat papasakojo apie Čečėnijos specialiųjų tarnybų darbą nustatant „Islamo valstybės“ teroristų ir verbuotojų tapatybes. Jo teigimu, Čečėnijoje sulaikyta grupuotė iš trijų asmenų.

„Buvo trys asmenys: du prijaučiantys, vienas pradedantis. Nustatėme juos ir sulaikėme“, – informavo R. Kadyrovas, tačiau nepatikslino, kada tai įvyko.

R. Kadyrovas papasakojo, kad „Islamo valstybės“ nariai mėgina verbuoti žmones iš gerbiamų šeimų.

Ramzanas Kadyrovas

„Nes žino, jei žmogus iš tokios šeimos ką nors pasakys, tai bus svaru, todėl jie mėgina daryti viską, kas tik įmanoma, kad užverbuotų vieną tokį žmogų, o ne šimtą kitų“, – patikino jis.

R. Kadyrovas patikino, kad kova su verbuotojais ir „Islamo valstybės“ nariais vykdoma ir už Čečėnijos ribų.

„Į Siriją siunčiame juos rasti, atvedame tuos, kurie dar nenuvažiavo, nedalyvavo“, – patikslino jis.

Anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas yra sakęs, kad „Islamo valstybės“ kovotojų gretose yra iki dviejų tūkstančių Rusijos piliečių.

Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) Antiteroristinio centro vadovo Andrejaus Novikovo pateikiamais duomenimis, „Islamo valstybės“ užverbuotų rusų skaičius gali siekti penkis tūkstančius.

JAV: Rusijos antskrydžiai Sirijoje eskaluos konfliktą

Rusijos karo aviacijos antskrydžiai Sirijoje išprovokuos tolesnę konflikto eskalaciją, penktadienį įspėjo JAV vadovaujamos koalicijos kovai su „Islamo valstybės“ džihadistais narės, ragindamos Maskvą nedelsiant liautis atakavus sirų opozicijos pajėgas.

„Šie kariniai veiksmai reiškia tolesnę eskalaciją ir tik dar pakurstys ekstremizmą bei radikalėjimą“, - rašoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje paskelbtame pareiškime, kurį pasirašė septynios valstybės, tarp jų Turkija, Saudo Arabija ir Jungtinės Valstijos.

„Raginame Rusijos Federaciją nedelsiant nutraukti atakas prieš Sirijos opoziciją ir civilius“, - rašoma pareiškime, kuris buvo paskelbtas ir Vokietijos bei Prancūzijos užsienio reikalų ministerijų interneto svetainėse.

Jame pažymima, kad Rusija turėtų nukreipti savo pastangas kovai su ISIL (alternatyvus „Islamo valstybės“ akronimas).