Turkų policija praėjusį sekmadienį sulaikė šalies laikraščio redaktorių ir dar 26 asmenis per reidus, surengtus prieš JAV remiamo imamo Fethullah Guleno, tapusio didžiausiu prezidento varžovu, šalininkus. Tai sukėlė dar didesnių abejonių dėl Turkijos ateities Bendrijoje.

R. T. Erdoganas, kuris šią savaitę pribloškė ES pareigūnus pasakydamas, kad šie turėtų žiūrėti savo reikalų, tvirtino neketinantis vengti konfrontacijos.

„Jie sako suteiksiantys demokratijos pamoką Turkijai. Pasistenkite atvykti čia ir Turkija praves jums pamoką apie demokratiją“, – lankydamasis Turkijos mieste Konijoje, sakė prezidentas.

Jis liepė Briuseliui pažvelgti į save veidrodyje, turėdamas omenyje ES elgesį su Egiptu ir Sirija, bei pažymėjo, kad Turkija niekada nebus ES „durininkė“.

„Per paskutinį dešimtmetį jie tik tempė gumą (...). Atsiprašau, tačiau mes nesame ES durininkai. Jei jie mus įsileis, tai įsileis. Jei ne – tai ne. Galite blogai kalbėti apie Turkiją kiek tik norite. Mes kursime savo maršrutą“, – akcentavo R. T. Erdoganas.

Prezidentas įspėjo ES, kad ši nenurodinėtų Ankarai, ką jai daryti.

„Leiskite pakartoti: tie, kurie bando patarinėti Turkijai grūmodami pirštu kaip vaikų auklėtoja, privalo suprasti, kad jie susiduria ne su senąja Turkija. Jie sako, suteiksiantys Turkijai pamoką apie laisvę. Visų pirma turėtumėte atsiskaityti už didėjantį rasizmą, islamofobiją ir diskriminaciją Europoje“, – pareiškė Turkijos vadovas.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini ir regioninės plėtros komisaras Johannesas Hahnas šią savaitę pasmerkė Turkijoje vykdytus reidus ir teigė, kad jie „nesuderinami su žiniasklaidos laisve, kuri yra esminis demokratijos principas“.