Pūga „Stella“ turėtų prasidėti naktį, o stipriausia bus antradienį ryte. Vėjų greitis turi siekti 96 km per val., todėl prognozuojama baltoji tamsa.

Dėl tokios nerimą keliančios prognozės iš antradienio į penktadienį teko perkelti pirmąjį prezidento Donaldo Trumpo ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel susitikimą Vašingtone.

Niujorko ir Naujojo Džersio valstijos paskelbė nepaprastąją padėtį.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba didžiausiam JAV miestui Niujorkui, regionui į šiaurę iki Konektikuto ir į pietus iki Naujojo Džersio paskelbė perspėjimą dėl pūgos 24 valandoms, nuo pirmadienio vidurnakčio (antradienio 6 val. Lietuvos laiku).

Papildomi perspėjimai dėl pūgos paskelbti nuo Meino iki Virdžinijos į pietus nuo Vašingtono. Nacionalinių parkų tarnyba perspėja, kad pūga gali nuplėšti iki 90 proc. garsiųjų sostinės vyšnių žiedų.

Niujorke bus uždaryta Jungtinių Tautų būstinė, o Volstrytas turėtų daugiausia dirbti iš namų.

Buvo atšaukta daugiau kaip 6 500 pirmadienio ir antradienio skrydžių, daugiausia – oro uostuose Niujorke, Bostone, Baltimorėje, Vašingtone ir Filadelfijoje.

Antradienį Niujorke, Providense, Rod Ailande, taip pat – miestuose Konektikute ir Masačusetse nedirbs mokyklos. Niujorke, kur gyvena 8,4 mln. žmonių, meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijas) paskelbė nepaprastąją padėtį nuo vidurnakčio.

Pūgos sąlygos

Neesminiams valstybės tarnautojams buvo pasakyta likti namuose. Konektikute gubernatorius paskelbė kelionių draudimą visoje valstijoje nuo 5 val. ryto.

D.Trumpas, po švelnios žiemos susiduriantis su pirmu rimtu savo prezidentavimo meteorologiniu reiškiniu, pirmadienį sakė, kad kalbėjosi su teritorinio saugumo pareigūnais ir kad Federalinė nepaprastųjų padėčių valdymo agentūra yra pasirengusi prireikus teikti pagalbą.

„Visi vyriausybėje visiškai pasirengę, – sakė jis. – Tikėkimės, kad nebus taip blogai, kaip prognozuoja kai kurie žmonės. Paprastai nebūna.“

Tačiau B.de Blasio nenori kliautis sėkme, kai Niujorke prognozuojama 41–61 cm sniego, po 5–10 cm per valandą.

„Stebime didelę audrą su pūgos sąlygomis. Viršutinė riba gali būti 24 coliai (61 cm), o tai būtų ... viena didžiausių pūgų, kokias atsimename“, – sakė jis.

Niujorkas pernai išgyveno didžiausią pūgą per savo istoriją: Centriniame parke per 24 valandas iškrito rekordiniai 68,25 cm sniego. Pūga „Jonas“ buvo paralyžiavusi kai kurias JAV šiaurės rytų regiono dalis ir pareikalavo 18 gyvybių.

Šios savaitės audra „Stella“ susiformavo netoli kranto, susijungus dviem žemo slėgio sritims. Gausų sniegą ji turi atnešti didelėje teritorijoje, kurioje gyvena dešimtys milijonų amerikiečių, nuo centrinių Apalačų kalnų iki Naujosios Anglijos.

Didžiausia sezono pūga

Gausiausias sniegas prognozuojamas Niujorke, kai kuriose Konektikuto dalyse, Masačusetse, Naujajame Hampšyre, Pensilvanijoje ir Vermonte.

„Prognozuojame gausiausią snygį šį sezoną“, – naujienų agentūrai AFP sakė Melissa Di Spigna iš Nacionalinės meteorologijos tarnybos.

Po žiemos su „gerokai aukštesnėmis nei normali“ temperatūromis Nacionalinė meteorologijos tarnyba perspėjo, kad „Stella“ gali atnešti rekordiškai žemą temperatūrą, apsunkinti keliones ir nulemti elektros tiekimo sutrikimus.

Pirmadienį jau buvo žvarbu, po pietų oro temperatūra buvo maždaug 0 laipsnių.

Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo nurodė gyventojams apsirūpinti maistu ir vandeniu buteliuose septynioms-dešimčiai dienų.

Niujorke daug kur turėtų būti sustabdytas traukinių eismas. Vašingtone metropolitenas planuoja dirbti šeštadienio režimu, o autobusai dieną pradės „smarkiai“ pakeistu tvarkaraščiu.