Tai interviu laikraščiui „Latvijas Avize“ pareiškė publicistas Igoris Vatolinas, kuris pavasarį paskelbė steigiąs judėjimą, turintį suvienyti europietiškai nusiteikusius Latvijos rusus.

„Kremliaus propagandos mašina visu pajėgumu pasakos, kad Latvijoje atgimsta fašizmas, kad rusų mokyklose persekiojami vaikai ir t. t. Kita fazė, kaip Ukrainos pietryčiuose, bus pastatų užėmimas ir pavyzdžiui, „Zilupės liaudies respublikos“ paskelbimas. Ir viskas. Tada pažiūrėsime, kokia bus Latvijos valdžios ir NATO reakcija. Kremliaus žiniasklaida pateiks šiuos įvykius kaip didžiulę pergalę - šit, mes tyčiojamės iš NATO“, - sakė I. Vatolinas.

Jo manymu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neturi jokių pastovių vertybių, jam svarbiausia - likti valdžioje. Anot publicisto, V. Putinas išnaudos visą savo kadenciją iki 2016 metų, kad „tampytų NATO už ūsų“.

„Deja, Latvija palyginti su Lietuva ir Estija - silpniausia NATO grandis su savo proputiniška penktąja kolona“, - pažymėjo I. Vatolinas.

„Dalis Latvijos visuomenės laukia V. Putino Latvijoje ir sutiktų Rusijos kariuomenę su gėlėmis, jeigu kažkas panašaus nutiktų. Deja, tokia situacija. Yra ne tik rusų, bet ir latvių, kuriems nepatinka Europa, kurie mano, kad liaudies ūkis sugriautas ir kad geriau būti didžiosios Rusijos sudėtyje. Ypač daug tokių žmonių Latgaloje“, - pareiškė I. Vatolinas.