Naujausia paliaubų sutartis buvo sudaryta padedant Europos stebėtojams, šią savaitę padaugėjus susirėmimų, kurie nusinešė aštuonių Ukrainos karių gyvybes.

Nors Rusija neigia remianti prorusiškus sukilėlius, tačiau Vakarai ir Kijevas juos laiko Maskvos marionetėmis, kurios pradėjo jau 31 mėnesį trunkantį konfliktą Ukrainos rytinėje dalyje, Kremliui siekiant išvesti iš pusiausvyros provakarietišką Kijevo vyriausybę.

Paliaubos turėtų įsigalioti nuo šeštadienio vidurnakčio vietos laiku ir trukti mažiausiai visą šventinį laikotarpį.

„Neribotos paliaubos įsigalios vidurnaktį“, – pranešė pagrindinis separatistų naujienų portalas, cituodamas sukilėlių derybininką Denisą Pušiliną.

Ketvirtadienį Ukrainos kariuomenės atstovas Oleksandras Motuzianikas pareiškė, kad kariuomenė yra pasiruošusi taikos plano įgyvendinimui karo draskomuose Ukrainos rytuose.

Ankstesni paliaubų susitarimai, sudaryti per beveik 10 tūkst. gyvybių nusinešusį konfliktą, ilgainiui būdavo pažeidžiami.

Rusija neigia dalyvaujanti šiame konflikte ir sako, kad konflikto zonoje sučiupti jos kariai yra savanoriai.

Tačiau jos vieta prie derybų stalo rodo, kokią įtaką ji turi sukilėliams iš daugiausiai rusakalbių gyvenamų Luhansko ir Donecko regionų.

Šią savaitę Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai rytinėje Ukrainoje perspėjo dėl „masiškai išaugusio smurto“ Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų konflikte.

Pasak ESBO atstovo Alexanderio Hugo jo misija „užregistravo, kad paliaubų pažeidimų, lyginant su ankstesne savaite, padaugėjo 75 procentais“.

Jis pridūrė, kad 2015 metų vasario mėnesio sutartyje, kurios nesilaikė nė viena šalis, minimos uždraustos sunkiosios ginkluotės naudojama tris kartus daugiau.

Panašią paliaubų sutartį švenčių laikotarpiui Ukraina ir prorusiški separatistai buvo sudarę ir pernai.

Ji truko kelias savaites, tačiau ilgainiui susirėmimai palaipsniui atsinaujino, o vasarą įvyko keletas kruvinų mūšių.

Pastarųjų paliaubų, dėl kurių kovojančios šalys susitarė rugsėjo 1 dieną, nepaisant smulkių jų pažeidimų, iš esmės buvo laikomasi iki šio mėnesio.