Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį ir toliau kurstė liepsnojantį diplomatinį ginčą, pareikšdamas, kad Turkija daugiau nebus paklusni ir nenusileis kiekvienai Vakarų užgaidai.

„Vakarai nori, kad Turkija įgyvendintų reikalavimus neužduodama jokių klausimų. Apgailestaudamas turiu pasakyti, kad tokia Turkija nebeegzistuoja“, - likus kelioms valandoms iki Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu susitikimo su aukšto rango ES pareigūnais Briuselyje sakė Turkijos lyderis.

Prieš Vakarus nukreipta retorika atkartota ir vyriausybę remiančioje Turkijos žiniasklaidoje. Viename laikraštyje teigiama, kad Vokietija vadovaujant kanclerei Angelai Merkel yra net blogesnė nei esant Adolfo Hitlerio režimui.

„Kalbant apie priespaudą ir neapykantą, A. Merkel Vokietija pralenkė A. Hitlerį“, - teigiama laikraštyje „Yeni Akit“, tvirtinančiame, kad Vokietijoje gyvenantys turkai daugiau negauna medicinos paslaugų, yra atleidžiami savavališkai ir negali išsinuomoti butų.

Turkijos santykiai su Vokietija ir ES stipriai pablogėjo, kai vyriausybė Ankaroje po nepavykusio karinio perversmo ėmėsi griežtų priemonių. Pernai liepos 15 dieną Turkijoje bandyta įvykdyti karinį perversmą. Po pučo Turkija šalyje paskelbė nepaprastąją padėtį. Per metus dėl esą „sąsajų su teroristais“ buvo sulaikyta apie 50 tūkst. žmonių, dar 100 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų neteko darbo.

Antradienį vyksiančios derybos, kuriose dalyvaus M. Čavusohlu, ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams Federica Mogherini, už ES plėtrą atsakingas Komisijos narys Johanesas Hanas (Johannes Hahn) ir už ES klausimus atsakingas Turkijos ministras Omeras Celikas. Tikimasi, kad derybų metu bus paliesti Turkijos prisijungimo prie ES, imigracijos, kovos su terorizmu, prekybos ryšių ir kiti klausimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)