Niujorko valstija, tradiciškai laikoma demokratų bastionu, antradienį balsuos bene svarbiausiuose prezidento rinkimų kampanijos pirminiuose rinkimuose per daug dešimtmečių.

Juose D.Trumpas ryžtingai nusiteikęs likviduoti bet kokias savo varžovų galimybes aplenkti jį kovoje dėl Respublikonų partijos kandidato statuso, o tarp B. Sanderso ir B. Clinton vyks įtempta kova, nors dar visai neseniai nedaug kas laikė jį rimtu varžovu buvusiai valstybės sekretorei.

Manhatano milijardieriui D. Trumpui reikia užsitikrinti daugumos iš 95 respublikonų delegatų, dėl kurių bus varžomasi antradienio pirminiuose rinkimuose, palaikymą, kad padidintų savo šansus užsitikrinti partijos kandidato statusą prieš liepą vyksiantį suvažiavimą.

Buvusi valstybės sekretorė ir buvusi Niujorko senatorė H. Clinton turėtų užsitikrinti daugumos iš 247 Niujorko demokratų delegatų ir 44 vadinamųjų super delegatų palaikymą, tokiu būdu įgydama neįveikiamą pranašumą prieš B. Sandersą.

Nors šalies mastu viešosios nuomonės apklausose H. Clinton prieš Vermonto senatorių B. Sandersą, vadinantį save demokratu socialistu, pirmauja minimaliu skirtumu – atitinkamai 47 ir 46 proc., Niujorke jos atotrūkis gerokai didesnis – atitinkamai 53,5 ir 41 proc., rodo portalo „RealClearPolitics“ apskaičiuotas įvairių apklausų rezultatų vidurkis.

„Man reikia, kad antradienį ateitumėte jūs visi ir visi, kuriuos jūs žinote“, – sakė H. Clinton džiūgaujančiai šalininkų miniai per agitacinį renginį Bruklino istoriniame afroamerikiečių Bedford Staivesanto rajone.

Ji kalbėjo apie savo darbą Niujorko senatorės poste, kurį užėmė 2001-2009 metais, ir pateikė sutrumpintą savo programinės kalbos versiją, akcentuodama raginimus sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę ir žadėdama tęsti Baracko Obamos politinį kursą.

Balsuokite šiuose pirminiuose rinkimuose, likite su manimi. Ką jie (respublikonai) beišrinktų, nekantrauju su tuo kažkuo suremti ietis“, – sakė H. Clinton aidint garsiems kelių šimtų žmonių plojimams ir šūksniams.

„Tokios geros apklausos“

Buvusi pirmoji ponia, į Niujorką atskridusi iš Los Andžele vykusio prašmatnaus lėšų rinkimo renginio, kurio šeimininkas buvo Holivudo širdžių ėdikas George'as Clooney, suspėjo sudalyvauti ir agitaciniuose susitikimuose Manhatane, Kvinse bei Bronkse.

Tuo tarpu 69 metų D.Trumpas susitiko su savo šalininkas Staten Ailande, labiausiai izoliuotame Niujorko rajone, o vėliau apsilankė savo buvusioje internatinėje mokykloje ir pasakė kalbą mitinge Pokipsyje Hadsono slėnyje.

„Apklausos tokios geros“, – sakė verslo magnatas, paklaustas, kodėl nevykdo aktyvesnės kampanijos Niujorko mieste, kur jo pavardė ne vieną dešimtmetį laikoma sėkmingo verslo ir nekilnojamojo turto sinonimu.

Šalies mastu jis tvirtai pirmauja tarp respublikonų pretendentų su 40 proc. siekiančiu palaikymu. Teksaso senatoriaus Tedo Cruzo populiarumas siekia 30 proc., o Ohajo gubernatoriaus Johno Kasicho – 21 proc., rodo „RealClearPolitics“ duomenys.

Gimtajame Niujorke D.Trumpo populiarumas dar didesnis – siekia 52 procentus. Tuo tarpu parama J. Kasichui ir T. Cruzui siekia atitinkamai 22 ir 17,8 proc., o tai kelia didžiulį susirūpinimą respublikonų istenblišmentui, nepatenkintam nesantaiką kurstančia, kontroversiška D.Trumpo kampanija ir jo svaidomais įžeidimais moterims, musulmonams ir meksikiečiams.

CNN duomenimis, dešiniojo sparno evangelikas T. Cruzas dabar turi užsitikrinęs 553 delegatus, o D.Trumpas – 758. Kandidatui reikia 1 237 delegatų palaikymo, kad būtų oficialiai nominuotas partijos kandidatu prezidento rinkimuose.

„Neįgyvendinama svajonė“

B. Sandersas, neseniai Vatikane trumpai susitikęs su popiežiumi Pranciškumi, kreipėsi į maždaug 20 tūkst. klausytojų per mitingą Bruklino rajone, kuriame jis gimė dar prieš Amerikai įsitraukiant į Antrąjį pasaulinį karą.

„Pasirūpinkime, kad antradienį aktyvumas būtų rekordinis. Niujorko valstija, padėk vesti šią šalį į politinę revoliuciją“, – sakė jis.
Tačiau B. Sandersas kalbėjo atsargiai prieš balsavimą, kuris, aiškios H. Clinton pergalės atveju, tikriausiai sužlugdytų jo viltis prisivyti varžovę pagal delegatų skaičių.

„Jeigu kas nors čia galvoja „Štai išrinksim Bernie, ir jis viską padarys“ – jūs klystat“, – sakė politikas, turėdamas omenyje didžiulio masto reformas, už kurias jis pasisako.

„Joks prezidentas vienas negali padaryti to, ką reikia padaryti. Ir štai ką reikia padaryti – kad milijonai žmonių atsistotų ir pareikalautų, jog mums reikia vyriausybės, kuri atstovautų mums visiems, o ne vienam procentui“ turtingiausiųjų, pabrėžė B. Sandersas.

Šis kandidatas užkrėtė entuziazmu milijonus rinkėjų savo pasisakymais už visuotinį sveikatos draudimą, nemokamus viešuosius koledžus ir rinkimų kampanijų finansavimo reformą, ragindamas jaunus rinkėjus ir darbininkus labiau įsitraukti į politiką.

Karštą pavasario dieną Prospekto parke Brukline susirinkusi minia tebesilaikė įsikibusi minties, kad 74 metų pretendentas antradienį dar gali iškovoti netikėtą pergalę.

„Kai kurie žmonės mano, kad jo svajonės neįgyvendinamos, bet tai dar tik pradžia“, – sakė 64 metų pensininkas Kevinas Clay, anksčiau dirbęs elektriku.

„Hillary yra už Hillary; Bernie yra už mane, už jus, už ją ir už kiekvieną“, – tvirtino jis.