Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį atvyko į Minską dalyvauti taikos Ukrainoje derybose, pranešė naujienų agentūrai „Reuters“ liudininkai ir oro uosto tarnyba.

Kiti liudininkai sakė matę ir atvykusį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atvyko paskutinis.

V.Putino atvykimą oro uoste, iš kur jis vyks į susitikimą su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u stebėjo AFP žurnalistas.

F. Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį Minske turėtų susitikti su Ukrainos vadovu P. Porošenka atskirai – dar prieš susitikimą su Rusijos prezidentu V. Putinu, pranešė prancūzų delegacijos narys.

F.Hollande'as ir A.Merkel trumpai pasikalbėjo Minsko oro uoste, o paskui išvyko vienu automobiliu. Prieš oficialią viršūnių susitikimo pradžią jie dar turėtų susitikti su P.Porošenka, sakė šaltinis.

Pranešama, kad į Minską atvyko ir separatistų lyderiai Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis.

„Donecko liaudies respublikos“ lyderiai ir „Luhansko liaudies respublikos“ vadovas Aleksandras Zacharčenka taip pat atvyko į Minską, rašo „Interfax-Ukraina“, remdamasis gerai informuotu šaltiniu, skelbia gordonua.com.

„Zacharčenka ir Plotnickis šiuo metu yra Minske. Jeigu vadinamojo „Normandijos ketverto“ lyderių derybos bus sėkmingos, planuojama, kad „Donecko liaudies respublikos“ ir „Luhansko liaudies respublikos“ lyderiai taip pat pasirašys galutiniame susitarimo dokumente“, – teigia šaltinis.

Oficialiai ši informacija kol kas nepatvirtinta.

P. Porošenka: padėtis gali tapti nekontroliuojama

Tarptautinė susitikimo Normandijos formatu svarba yra didžiulė. Tokią nuomonę išreiškė Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, trečiadienį susitikęs su Baltarusijos vadovu Aleksandru Lukašenka.

Ukrainos vadovas teigė įsitikinęs, kad viso pasaulio akys šiandien krypsta į Minską. Pasak P. Porošenkos, visas pasaulis laukia, ar bus pasiektos paliaubos, ginkluotės atitraukimas, ar galiausiai bus išvengta kraujo praliejimo.
Tačiau prezidentas teigė besibaiminantis, kad padėtis jo šalyje gali tapti nekontroliuojama.

„Simboliška, kad susitikimas vyksta Minske. Šiandien taikos procesas Ukrainoje yra susijęs su Minsko rugsėjo 5 d. protokolu, Minsko rugsėjo 19 d. memorandumu, ir laikau sukryžiavęs pirštus, kad ši diena įeitų į pasaulinės diplomatijos istoriją kaip data, kai buvo priimtas taikos susitarimas“, - sakė Ukrainos prezidentas P. Porošenka.

Kijevo vadovas taip pat akcentavo, kad Baltarusija ir asmeniškai A. Lukašenka padarė viską, kad suorganizuotų šį susitikimą. Už tai P. Porošenka teigė esantis be galo dėkingas.

Išpuolis prieš P. Porošenką

Televizijos kanalo„Rossija“ žurnalistas Ukrainos prezidentą P. Porošenką apkaltino žudant taikius žmones.

Iš Minske esančių Nepriklausomybės rūmų išprašytas Rusijos televizijos kanalo „Rossija“ žurnalistas – toks sprendimas priimtas, nes korespondentas netinkamai elgėsi.

Tokią informaciją iš Minsko perduoda Baltarusijos „Radio Svoboda“.

Skelbiama, kad propagandinės Kremliaus žiniasklaidos priemonės žurnalistas Pavelas Zarubinas Ukrainos prezidentui P. Porošenkai prie Nepriklausomybės rūmų šūktelėjo: „Kodėl jūsų pajėgos bombarduoja taikius Donbaso gyventojus?“.

Ukrainos prezidentas į žurnalisto repliką nesureagavo.

Po kelių minučių su kolegomis žurnalistais nepagarbiai elgtis – loti – pradėjo „LifeNews“ žurnalistas Aleksandras.

Jis buvo sudrausmintas, tačiau kol kas iš rūmų neišprašytas, skelbia newsliga.net.

Derybos gali užsitęsti iki vėlyvos nakties

Susitikimas Minske aukščiausiu lygiu ir vadinamuoju Normandijos formatu, gali būti, tęsis iki vėlyvos nakties, pranešė laikraštis „Daily Telegraph“, remdamasis šaltiniais Vokietijos vyriausybėje.

Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as, Rusijos lyderis Vladimiras Putinas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį vakare aptaria padėtį Ukrainos rytuose.

Pokalbį jie pradėjo prie apskritojo stalo vienoje iš Nepriklausomybės rūmų salių Minske. Prieš tai valstybių vadovai kelias minutes patylėjo, kol vyko oficiali fotografavimo sesija.

Derybos – Minske

Šis susitikimas laikomas lemiamu Donbaso ateičiai. Iki pat paskutinio momento buvo neaišku, ar pokalbiai įvyks.

„Susitikimas Minske yra viena iš paskutinių galimybių paskelbti besąlygiškas paliaubas ir atitraukti sunkiąją artileriją“ iš konflikto zonos, sakė prezidentas antradienį per susitikimą su Ispanijos užsienio reikalų ministru Jose Manueliu Garcia-Margallo.

P. Porošenka prieš kelionę į Baltarusiją sakė: „Aš vykstu į Minską, kad (Rytų Ukrainoje) nedelsiant ir besąlygiškai būtų nutraukta ugnis ir pradėtas politinis dialogas“.

Manoma, kad dalyviai, be kita ko, tarsis dėl paliaubų ir sunkiosios ginkluotės atitraukimo.

Prieš išvykdamas į Minską P. Porošenka apsilankė Kramatorske. Čia raketoms pataikius į gyvenamąjį rajoną, žuvo mažiausiai 15 žmonių ir 63 buvo sužeisti.

Prezidentūra Kijeve paskelbė P. Porošenkos nuotraukas, kuriose jis vilki karinę kamufliažinę uniformą. Prezidentas ligoninėje aplankė sužeistuosius ir apžiūrėjo teritoriją, kur nukrito raketos.

Paviešintas dokumentas

Internetinėje svetainėje zn.ua paviešintas dokumentas, kuris, kaip teigiama, yra konflikto sureguliavimo Donbase protokolo kopija.

Pranešama, kad šį dokumentą parengė „Donecko ir Luhansko liaudies respublikų“ atstovai.

Pagrindiniai šiame dokumente pateikti reikalavimai – nuo vasario 12 d. ryto nutraukti ugnį Donbase, atitraukti kariuomenę ir sunkiąją techniką nuo susidūrimo linijos, proceso kontroliavimo perdavimas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) ir kontaktinei Minsko grupei, taip pat ir reikalavimai ne vėliau kaip vasario 20 d. skirti tam tikriems Donbaso rajonams ypatingąjį statusą.

Be to, remiantis dokumento tekstu, separatistai reikalauja oficialaus Kijevo sprendimo nutraukti Antiteroristinę operaciją, atkurti socialinę nukentėjusių rajonų gerovę ir iki kovo 29 d. surengti vietos valdžios rinkimus.

F. Mogherini įspėja dėl pokalbių Minske žlugimo

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos įgaliotinė Federica Mogherini įspėjo dėl pokalbių Minske žlugimo.

Šis susitikimas yra „lūžio taškas“, pareiškė italė trečiadienį interviu agentūrai AFP. Derybos, anot jos, suteikia Rusijai „šansą prisidėti prie krizės sureguliavimo“.

F. Mogherini kartu paragino Maskvą savo santykių su ES netraktuoti kaip „konfrontacijos“.

„Mes esame kaimynai, net jei šiuo metu ir nesame partneriai“, - pabrėžė ji. ES, pasak politikės, nėra „prieš ką nors nukreiptas“ projektas. Ukraina, Gruzija ir Moldova turi galėti savarankiškai apsispręsti dėl savo ateities ir savo dabarties, reikalavo F. Mogherini, turėdama omenyje trijų šalių Asociacijos sutartis su ES. Tai esą jokiu būdu nėra „nauja siena“ su Rusija.

Prieš susitikimą Minske britų premjeras Davidas Cameronas įspėjo dėl „nuolaidžiavimo“ Rusijai.

„Mūsų Europos žemyne svarbu garantuoti, kad mes į agresiją ir brutalumą neatskysime nuolaidžiavimu, - kalbėjo jis trečiadienį parlamente Londone. - Todėl teisinga yra išlaikyti sankcijas. Teisinga yra Europos Sąjungai ir Amerikai veikti išvien šiuo klausimu. Ir teisinga yra priešintis prezidentui Putinui“.